2021.09.20., hétfő - FriderikaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kampuszbővítés és új képzések

2021. január 13. szerda, 18:57
Szerző és fotó: Antal Lívia
Címkék:
A január elsejével megalakult Zalaegerszegi Egyetemi Központban (ZEK) olyan komplex fejlesztési program indul, amely a kampuszbővítés mellett új képzések bevezetését is tartalmazza. A cél az, hogy minél több hallgatója legyen a Pannon Egyetem (PE) által fenntartott karoknak, amelynek érdekében már az okleveles technikusi képzésekre jelentkező 14 éveseket is be kívánják vonni. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

Várja hallgatóit a Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Balaizcz Zoltán, dr. Németh István és dr. Vadvári Tibor

Dr. Németh István, a PE rektorhelyettese, a ZEK dékánja elmondta, úgy vélekedett, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ országos képzési centrummá válhat. Ezt segíti elő egy amerikai típusú kampusz megépítése, valamint a távoktatási program kiterjesztése a digitális fejlesztések által. Mint fogalmazott, a koronavírus adta helyzetből erényt kovácsolnak a virtuális térben történő képzések elindításával, amelyekre bárki jelentkezhet az országból. A gyakorlati képzés Zalaegerszegen lesz, amelynek a járműipari tesztpálya, a létesülő hadiipari gyár és a helyi cégek adnak helyet. A gazdálkodási karon megújult portfólióval jelentkeznek, amellyel a digitális gazdaság kiszolgálását célozzák meg. Olyan hallgatókat kívánnak képezni, akik magasabb szintű tudásukkal mesterséges intelligenciarendszereket tudnak fejleszteni és működtetni. Az egyetemi központon belül országos logisztikai centrumot is létesítenek. A kereskedelmi logisztikai képzés bevezetésével Zala, Veszprém és Somogy megyékben vállalnak regionális szerepkört.

A műszaki karon gépészmérnökképzést is indítanak a mechatronika mellett. A leendő hallgatók olyan gépészeti, mechatronikai és infokommunikációs csúcstechnológiákkal foglalkozhatnak majd, amelyeket már a hadiiparban alkalmaznak, és amelyek csak néhány év elteltével épülnek be az autógyártásba.

A kampuszfejlesztés és a képzési portfólió bővítése azt szolgálja, hogy minél több hallgatója legyen a Zalaegerszegi Egyetemi Központnak, emelte ki a dékán. Ennek érdekében az okleveles technikusképzéseken tanuló 14 éves diákokat is be kívánják vonni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 10. évfolyamtól kezdve az egyetem tanárai is részt vesznek oktatásukban. Az utolsó év tantárgyi eredményeit egy az egyben elfogadják; a jól teljesítő diákok oklevelük megszerzése után felvételi nélkül tanulhatnak tovább az egyetemen. De már ezt megelőzően is biztosítanak számukra kollégiumi elhelyezést. Az egyetem országosan egyedülálló programjában műszaki területen a Munkácsy- és a Ganz-technikumokkal, a gazdálkodási kar tekintetében pedig a Csány-technikummal működik együtt.

Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, hogy a Zalaegerszegi Egyetemi Központ olyan tudományos és innovációs hátteret, felsőoktatási bázist tud biztosítani, amely képes kellő számú szakemberrel kiszolgálni a meglévő és a betelepülni szándékozó vállalatok jelentős beruházásait. Az ehhez szükséges infrastrukturális háttér megteremtése érdekében egy modern, az új képzéseknek is megfelelő kampuszt kívánnak létrehozni. Ez az egyik célja a közgyűlés által tavaly elfogadott „Zalaegerszeg 2030 gazdaságfejlesztési stratégiának”, melynek megvalósításához, ahogy az egész terv végrehajtásához kormányzati forrást várnak.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester azt emelte ki, hogy a 2014-től elindult gazdaságfejlesztésnek köszönhetően vannak munkahelyek a városban. A meglévő cégek és az újonnan érkező vállalatok fejlesztéseihez ugyanakkor a szakképzésnek és a felsőoktatásnak is biztosítania kell a szakember-utánpótlást. A Zalaegerszegi Egyetemi Központ és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum együttműködése a szakképzésben tanulók számára egyértelmű előnyt jelent, hiszen „egyenesen tudják folytatni" tanulmányaikat az egyetemen. Az együttműködés hozzásegíti az egyetemet a kellő létszámú hallgatóhoz is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK