2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Konferencia a tehetséggondozásról

2021. október 03. vasárnap, 10:42
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Zalaegerszegen tartotta az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) a XXI. tanévnyitó konferenciáját. Az országos esemény nyitányára, és az első nap előadásaira a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben került sor. A rendezvény egyúttal a tavaly elmaradt 20. évfordulót is ünnepelte.

Segíteni a középiskolába jutást

Zalaegerszeg már az induláskor, vagyis 2000-ben csatlakozott a tehetséggondozó programhoz, mely többek között a középiskolába készülő, kistelepülésen élő, és/vagy hátrányos helyzetű diákokat segíti. A mostani konferenciát a helyiek részéről a Zrínyi Miklós Gimnázium koordinálta. Így a résztvevőket elsőként Schneider János, az iskola igazgatója köszöntötte. Mint mondta: sokat tanultak az előző „pandémiás évből”. A digitális oktatás tapasztalatai minden bizonnyal szóba kerülnek majd a rendezvény három napja alatt.

Az oktatási intézményeket fenntartó Zalaegerszegi Tankerület vezetője, Kajári Attila beszédében kiemelte: sokáig élt az a nézet, miszerint a tehetség utat tör magának, ám ma már ezt nem így gondolják. Számos körülmény segítheti, vagy épp akadályozhatja ezt a folyamatot. Éppen ezért az oktatási intézményeknek kiemelt feladatuk a tehetséggondozás; hogy felismerjék és gondozzák a kiemelkedő képességű diákokat. Ezeknek a törekvéseknek az intézmények tanítási programjaiban is meg kell jelenniük.

Az eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester is, akik a városban zajló aktuális fejlesztésekről, illetve Zalaegerszeg történetéről tájékoztatták röviden az ország különböző pontjairól összesereglett pedagógusokat.

Tóth Tamás az AJTP intézményei egyesületének elnöke a tanácskozást megnyitva úgy fogalmazott: bár terveiket a világjárvány keresztülhúzta, az online térben is az a cél vezérlete őket, hogy a jövőt megalapozó kérdésekről beszéljenek. A konferencia jó alkalom arra is, hogy a szakmai kérdések mellett a programban résztvevő kollégák egymást is jobban megismerjék.

A tehetséggondozó program keretében évente mintegy 5000 diák kerül a látókörükbe, akiket támogatni tudnak. Országos szinten pedig huszonegy intézmény vesz részt a programban, lefedve minden megyét.

A háromnapos rendezvénysorozaton szó esett többek között a tehetséggondozás közoktatásban betöltött új feladatairól, a személyre szóló differenciált fejlesztésről és a tartalomfejlesztésről, tankönyvkiadásról is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK