2024.03.02., szombat - LujzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kóstolj bele a közgazdász szakmába!

2017. január 26. csütörtök, 18:25
Szerző: Antal Lívia Fotó: BGE
A középiskolások többek között bért kalkuláltak, kamionokat juttattak célba a BGE Zalaegerszegi Gazdálkodási Kara által hetedik alkalommal megrendezett Siker Kulcsa versenyen, melyen olyan mindennapi kérdésre is választ kellett adniuk: mennyit fizetsz négy darab zsemléért, ha darabja 22 forintba kerül?

– Idén sokkal távolabbról is jelentkeztek a versenyre, így a négy zalaegerszegi középiskola mellett többek között Keszthelyről, Veszprémből, Kaposvárról, Sárvárról, Szentgotthárdról, Balatonalmádiból érkeztek diákok a versenyre, melyen 11 intézményből 7 egyéni versenyző és 19 csapat mérette meg magát. A gazdasági és informatikai képzéssel foglalkozó középiskolák mellett gimnáziumokból is beneveztek diákok – mondta el érdeklődésünkre Lambertné Katona Mónika, a BGE dékánja.

Siker Kulcsa verseny a BGE Zalaegerszegi Gazdálkodási Karán

1. helyezett: Standardizálók – ZSZC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziuma, Pohl Ágnes, Mácskovity Máté, Máté Alexandra 12. évf.

– Minek köszönhető a nagy érdeklődés?

– Bizonyára annak, hogy ez a verseny nem egy speciális szakterületre és az abban való jártasság mérésére irányul, sokkal inkább pályaorientációs jellegű, a kreativitásra, a logikus gondolkodásra, illetve az általános ismeretekre épülő vetélkedő, melyben a diákok megtalálják azt a kihívást, ami érdekli őket. A Siker Kulcsa versenyt karunk népszerűsítése eszközeként szervezetük meg először. Ma már ez csak egyik eleme ennek, és most már sokkal többet gondolunk e mögé.

Számunkra ez egyfajta felelősségvállalási tevékenység is, mert ezzel a versennyel sokat tehetünk azért, hogy a ma fiataljait a közgazdász valamint az informatikus szakma irányába tereljük. Mindenképpen pozitív tapasztalatként éljük meg azt is, hogy a megmérettetésben fantáziát látnak a középiskolai tanárok is, akik évről évre elhozzák osztályaik diákjait, ami már túlmutat a négy tanéven, hiszen ez már a hetedik verseny volt. Ezúttal is nagyon lelkes és talpraesett fiatalokkal találkozhattunk, ami ugyancsak örömmel és elégedettséggel tölthetett el bennünket.

2. helyezett: Tőzsdecápák – Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolája, Péntek Dávid, Nagy Dániel, Szilvási Petra 13. évf.

– Milyen feladatokat kellett megoldaniuk?

– A közel hetven résztvevő ötfordulós versenyen mérette meg magát, melynek célja a közgazdász szakma megismertetése a középiskolásokkal – vette át a szót Balázsné dr. Lendvai Marietta főiskolai docens. – Az a tapasztalatunk ugyanis, hogy nem igazán vannak vele tisztában. Éppen ezért igyekeztünk megmutatni játékos, élményszerű, s élethű feladatokon keresztül, milyen sokféle területen tudja használni, kamatoztatni tudását egy közgazdász. Az első állomáson a magukkal hozott prezentációt kellett bemutatniuk: Milyen legyen az az egyetem, ahol tanulni szeretnének címmel.

3. helyezett: Kölkek – KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium, Kaposvár, Császi Bence, Árvai Bence, Csutorás Levente, 13. évfolyam

Az időmenedzsment állomáson a szituáció az volt, hogy felvételt nyertek hozzánk. A megadott kritériumok alapján például tantárgyakat kell felvenniük az első félévre, továbbá elkészíteniük a heti órabeosztást. A mindennapi életben, a munkában is nagyon fontos a hatékony időbeosztás, ezt próbáltuk érzékeltetni a feladattal. A logisztikai folyamatok modellezése során öt vállalkozás kamionjait a szállításhoz kapcsolódó egyéb feladatok teljesítése mellett kellett időben eljuttatniuk a célállomásokba, a következő fordulóban idegen nyelven (angolul vagy németül) kellett tájékoztatni a szállásajánlat alapján a fő tudnivalókról, lehetőségekről. A pénzügyeskedő állomáson bért kalkuláltak, egy bank összekevert hitelezési dokumentumait állítottak a megfelelő sorrendbe többek között a diákok. Mindeközben, az öt állomás közötti csúszó időkben egyszerű, ugyanakkor a logikus gondolkodásra épülő feladatokat kellett megoldaniuk.

A szponzoráló vállalatoknak köszönhetőn a közel egymillió forint összdíjazású verseny ajándékaiért is harcba szállhattak a középiskolások a Siker Kulcsa versenyen.

További csapateredmények:

BRONZ FOKOZATOT ÉRT EL:

Kifektektetők
ZSzC Csány László Közgazdasági Szakgimnáziuma
NoMoney
KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziuma, Kaposvár

Közgaz-team
KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziuma, Kaposvár

PRESZTÍZSEK
SZMSZC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Szentgotthárd

 

EZÜST FOKOZATOT ÉRT EL:

KÖZGAZ
KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium, Kaposvár

Geo-economic team
Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum
Tinódi Sebestény Gimnáziuma és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolája, Sárvár

SZEMFÜLESEK
SZMSZC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Szentgotthárd

Ga(n)zemberek
Ganz Ábrahám Szakgimnázium, Zalaegerszeg

Warriors
Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium

 

ARANY FOKOZATOT ÉRT EL:

DLSB
Angol- Magyar Tannyelvű Gimnázium és Kollégium Balatonalmádi

Két lány + ÁFA
KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium, Kaposvár

Yes we can
ZSZC Közgazdasági Szakgimnázium, Keszthely

Kamatadó
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Zalaegerszeg

All Stars Csány Edition
ZSzC Csány László Közgazdasági Szakgimnáziuma, Zalaegerszeg

Dreamers
Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium

Miss Leaders
ZSzC Csány László Közgazdasági Szakgimnáziuma

 

EGYÉNI VERSENYSZÁM EREDMÉNYEI:

EZÜST FOKOZATOT ÉRT EL:

Balogh Viktória
Soproni Szakképzési Centrum Fáy András Közigazgatási, Üzleti és Postai Szakgimnáziuma

Báger Zoltán
SZMSZC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Szentgotthárd

Benczik Máté
ZSZC Keszthelyi Közigazdasági Szakgimnáziuma

Simon Dóra
ZSZC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziuma

DOBOGÓS HELYEZÉST ÉRT EL:

1. Réman Erika (11. évf.)
ZSZC Csány László Közgazdasági Szakgimnáziuma, Zalaegerszeg

2. Ruszin Máté (11. évf.)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Zalaegerszeg

3. Kánya Petra (11. évf.)
ZSZC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziuma

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK