2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ősszel talán már fogadhatja a diákokat is

2020. június 16. kedd, 18:39
Szerző és fotó: Antal Lívia
Befejeződött a Zalaegerszegi Dózsa György Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola energetikai korszerűsítése, melynek megvalósítását közel 304 millió forintos európai uniós támogatás segítette. Nyáron ismét építési helyszín lesz, hiszen kezdődik a régóta várt tornaterem építése.

Befejeződött a Dózsa György Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola rekonstrukciója

Benke Gábor, Kajári Attila, Drávecz Csabáné, Maruzsa Zoltán, Balaicz Zoltán és Böjte Sándor Zsolt az átadási ünnepségen

Mindennek egyaránt örül az iskola közel 600 diákja, 1200 fős szülői közössége valamint 65 fős alkalmazotti köre, köszöntötte elsőként a megjelenteket a Zalaegerszegi Tankerület igazgatója. Kajári Attila kiemelte, a beruházással a város egyik legrégebbi iskolája újult meg, amely 1872-ben nyitotta meg kapuit a kisdiákok előtt a Kis utcában. A mai iskolaépület két szárnyból áll, amelyből az egyik 1960-as, míg a másik az 1980-as években épült.

Balaicz Zoltán polgármester történeti áttekintést folytatva felidézte, hogy Jákum Ferenc jómodú lakatosmester alapítványának köszönhetően már 1863-ban elkezdődött a szegényebb sorsú gyerekek oktatásásának támogatása a városban. 1950-ben az Ady utcában megnyílt az új iskola, amely 1951 januárjában felvette Dózsa György nevét. Az intézmény Dózsa György Általános Iskolaként itt kezdte meg működését. A korábbi épület maradt általános iskola egészen 1972 nyaráig, amikor a Ságvári Endre Gimnáziumot (a mai Kölcsey-gimnáziumot) költöztették ide. A gimnázum új épülete elkészültével ismét változás következett be. Az Ady úti Dózsa-iskolából először a felső tagozat helyezték át a Kis utcába, majd az alsó tagozat. Így kapta meg végleges helyét a Dózsa-iskola, amely az 1990/91-es tanévtől kezdve itt működik. 2003-ban összevonták a Petőfi-iskolával, és Belvárosi Általános Iskola néven folytatta tevékenységét. 2019-ben pedig újra önállóvá vált a Dózsa György Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy 2014-ben elkezdtek egy programot, melyben a nevelési és oktatási intézmények felújítását tűzték ki célul a mostani ciklus végére. Ez három, a Liszt-, a Petőfi- valamint a Dózsa-iskolát érinti, mely utóbbiban már befejeződött a felújítás. Ez közel egymilliárd forintos ráfordítást jelent. A TOP-programból a Dózsa-iskola első körben 268 millió forintot kapott, amit további 36 millió forinttal egészített ki a kormány, a város pedig 20 millió forint önrészt adott hozzá. A polgármester jelezte, hogy a Dózsa-iskola fejlesztése egy új tornaterem építésével folytatódhat. Az 1,2 milliárd forintos projekt kivitelezése nyáron az alapkőletétellel kezdődhet meg.

Böjte Sándor Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője a kormánynak és a városvezetésnek köszönetét kifejezve azt mondta, hogy szeptembertől sokkal energiahatékonyabb és komfortosabb iskolába térhetnek vissza a gyerekek. Az épület energetikai korszerűsítése mellett bővítették az informatikai eszközőparkot, valamint új játszóteret is létesítettek az elmúlt időszakban. A tornaterem megépítésével pedig egy nagyon régi álom válhat valóra a jelenleg csak tornaszobával rendelkező intézményben.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy oktatási infrastruktúra beruházások összesen 276 milliárd forintból folynak országszerte több uniós programból valamint költségvetési forrásból. Ebből 60 milliárd jut tanuszoda- és tornaterem-fejlesztésekre. Gratulált a Dózsa-iskolában megvalósult rekonstrukcióhoz. Kifejezte reményét, hogy szeptemberben itt is, valamint az ország valamennyi iskolájában megújult digitális háttérrel és rengeteg tapasztalattal gazdagodva, de hagyományos módon kezdődhet meg az új tanév.

Az átadási ünnepség végén Maruzsa Zoltán miniszteri kitüntetést adott át Drávecz Csabánénak, az intézmény nyugdíjba vonuló  igazgatójának.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK