2023.03.27., hétfő - HajnalkaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közelebb az ipari automatizáláshoz

2022. március 03. csütörtök, 19:00
Szerző és fotó: Antal Lívia
Gyártásszimulációs eszközöket kapott a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, amit az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. szerzett be „A gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések” című projekt keretében. A Zalaegerszegi Duális Képzőközpontban elhelyezett berendezések segítségével a szakmai képzéseken tanulók és az őket oktatók a termékvezérelt gyártás alapjait ismerhetik meg.

Miniatűr oktató gyártósorral a szakképzés fejlesztéséért

Vigh László, Balaicz Zoltán, dr. Háry András, Szabó Károly és Fux Ádám

A rendezvényen Fux Ádám, a Bosch Rexroth Kft. munkatársa mutatta be a négy fő egységből álló miniatűr gyártósort, amellyel egy valós Ipar 4.0-s termelési folyamat összes funkcióját modellezhetik a diákok, az alkatrész kiválasztásától a termék legyártásán át a raktárba helyezésig. A rendszer moduláris, ezért a tanulók nemcsak a teljes gyártósor, hanem külön, egy-egy állomás programozását is megtanulhatják, így megismerhetik a termékvezérelt gyártás alapjait, a robotizálás és automatizálás alapfunkcióit. Ezt a gyártósoron kívül egy kapacitásérzékelővel ellátott robot is segíti.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, az IKK tulajdonát képező, 120 millió forintból beszerzett gyártásszimulációs eszközök mellett rendelkezésükre áll egy zártrendszerű elektronikus oktatási csomag 200 millió forint értékben. Mindez a képzés színvonalának növelését szolgálja a gazdaság igényeit még inkább figyelembe véve. A diákok és az oktatók a legkorszerűbb technológiákat sajátíthatják el, amit a környéken működő kis- és középvállalkozások is megismerhetnek.

Dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy ezek a gyártásszimulációs eszközök jól példázzák azokat az új technológiai folyamatokat, amelyek ismerete és gyakorlása nélkül nem lehet versenyképes szakmát adni a fiatalok kezébe. Az új eszközök birtokában, háttérben a vezető ipari partnerrel azonban lehetségessé válik mindazon tudás és képesség átadása és megszerzése, amelynek köszönhetően nagy eredményeket lehet majd felmutatni a technikus és a mérnökképzésben.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, ahhoz, hogy a Zalaegerszeg valóban az innováció fővárosa legyen, szükséges az oktatás fejlesztése is. A magyar kormány támogatásával is megvalósuló eszközbeszerzés épp azt szolgálja, hogy a fiatalok a 21. század technológiai elvárásainak megfelelő képzést kapjanak.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy az elmúlt hét évben négyezer új munkahely jött létre a városban. Az itt működő cégek további kétezer munkahelyet kívánnak létesíteni 2024-ig, amit velük egyetértésben képzéssel és szakember-utánpótlással kell segíteni. Mint mondta, ennek érdekében a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja minden tőle telhetőt megtesz. De jelenleg a legnagyobb feladat a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és annak intézményeire hárul; a Ganz Ábrahám Technikum felújítása és modern eszközökkel való ellátása a szakképzés oldaláról segíti majd a szakember-utánpótlást, amelyből a Zalaegerszegi Duális Képzőközpontnak is ki kell venni a részét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK