2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A középiskolától az egyetemig

2020. március 05. csütörtök, 18:21
Szerző és fotó: Antal Lívia
A középiskolai valamint az egyetemi oktatás összehangolása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási kara (BGE GKZ) és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSzC). A megállapodás legfontosabb célja, hogy a helyi fiatalok helyben tanuljanak tovább, és a helyi munkaerőpiacot erősítsék majd.

Együtt tereli a diákokat a BGE GKZ és a ZSzC

Szabó Károly, dr. Gubán Miklós és Vizlendvai László, a ZSzC főigazgatója

Dr. Gubán Miklós dékán elmondta, mindkét intézmény elkötelezett abban, hogy a zalaegerszegi munkaerőpiacot lássák el jól képzett szakemberekkel, ezért elengedhetetlen a középiskolákból álló szervezet és a felsőfokú intézmény együttműködése. Az egyetem oldaláról kiemelten fontos, hogy a megyeszékhelyen vagy a környéken végzett középiskolások helyben tanuljanak tovább, és ne más városokban, mert nem biztos, hogy visszajönnek. A másik fontos szempont, hogy a ZSzC több tagintézményének képzése illeszkedik a gazdálkodási kar profiljához. Az együttműködés célja egyrészt az, hogy erősödjön az egyetem megtartó ereje, másrészről biztosítva legyen a könnyebb átjárhatóság a középfokú és a felsőfokú oktatás között. Ezt részben már szolgálja az, hogy az egyetem oktatói tanítanak középiskolákban. A felsőoktatási szemlélet még hatékonyabb közvetítése érdekében vállalják a középiskolák képzéseinek, tananyagainak fejlesztését és összehangolását az egyetem képzéseihez igazítva. Emellett közös képzési és pályaorientációs programokat indítanak, beiskolázási rendezvényeket szerveznek, és együtt fejlesztik az egyetem oktatási és kutatási tevékenységét a megállapodás keretében.

Szabó Károly, a ZSzC kancellárja elmondta, hogy a közelmúltban megkötött együttműködés a zalaegerszegi Csány László Szakgimnázium közgazdasági, pénzügyi, számviteli, informatikai, a Ganz Ábrahám Szakgimnázium logisztikai, informatikai, a Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola informatikai, valamint a Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium közgazdasági, pénzügyi, számviteli, logisztikai és a szintén keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola informatikai képzésére vonatkozik.

Hangsúlyozta, az együttműködéstől azt várják, hogy csökkenjen a középfokú és a felsőfokú oktatás közötti szakadék. Miután a szakgimnáziumban és a technikumban végzett fiatalok jelentős része továbbtanul, kevesebb buktatókkal jár majd a két képzési szint közötti átmenet számukra. Az együttműködés további hozadéka, hogy már a nyolcadikosoknak olyan tanulóutat tudnak majd felmutatni, ami az alapfoktól kiindulva vezet a középfokú oktatáson át a felsőfokú oktatásig, mégpedig helyben.

A sajtótájékoztatón az érintett középiskolai intézmények vezetői is részt vettek. Németh Andrea, a Csány László Szakgimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy végzős diákjaik mintegy kétharmada a BGE zalaegerszegi karán kíván továbbtanulni. A középiskolában már most is adnak órákat az egyetem oktatói, de miután képzésben részesülhetnek a csányos tanárok, nagyobb rálátásuk lesz a tananyagi elvárásokra. Ez főleg a matematikára vonatkozik. Az ötödik év ad majd lehetőséget a plusz órákra, hogy a felvett hallgatóknak ne okozzon nagy meglepetést az egyetemi szintű matematika elsajátítása.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK