2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kutatók éjszakáján fizikai kísérletekkel

2017. szeptember 30. szombat, 18:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Népes vendégsereget fogadtak a zalaegerszegi egyetemek a Kutatók Éjszakáján, melyre családok, általános és középiskolás diákok látogattak el, hogy érdekes bemutatók révén ismereteket szerezzenek a tudományok világából.

Zalaegerszegen idén ötödik alkalommal adtak helyet a Kutatók Éjszakájának, amit az Európai Bizottság kezdeményezésére 2005 óta rendeznek meg minden év szeptemberének utolsó péntekén. A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány által szervezett program központi megnyitóval vette kezdetét a PTE egészségtudományi karának helyi képzőközpontjában. Azért rendezték így, hogy ezáltal is erősítsék a három felsőoktatási kampusz együttműködését, mondta el érdeklődésünkre Vadvári Tibor alpolgármester. Az egészségtudományi képzőközpont mellett a BGE gazdálkodási karán, a PE mechatronikai képzési intézetében, valamint a programhoz idén először csatlakozott Technológiai Centrumban, és a Keresztury VMK-ban várták az érdeklődőket. Az öt helyszínt buszos elérhetőséggel kötötték össze.

A városnak értéke a helyi felsőoktatás, éppen ezért fontos, hogy ne elzártan, hanem nyitottan működjenek. A Kutatók Éjszakája ehhez nyújt nagyszerű lehetőséget, hiszen közelebb viszi a lakossághoz az egyetemek képzési kínálatát, az oktatás és a kutatás terén kifejtett tevékenységeiket, hangsúlyozta Vadvári Tibor.

Ez utóbbi tekintetében mindenképpen figyelmet kívánnak az okos technológiák, melyek nemcsak kutatási témaként, hanem alkalmazott módszerként is megjelennek a képzésekben.

A 3D-s építő és lebontó technológiákról kaptak ízelítőt egyebek mellett a látogatók a mechatronikai képzési intézet bemutatóin, melyen tűz, víz, levegő, villamos energia, fény, otthoni eszközök segítségével fizikai jelenségeket is szemléltettek (1. kép).

A gazdálkodási kar is olyan technológiákat mutatott be, melyek újdonságként jelennek meg a kampusz életében, mondta Lambertné Katona Mónika dékán. A robotokról és a smart technológiákról vállalati szakemberek osztották meg élményeiket és tapasztalataikat. Az érdeklődőket tematikus szabaduló játékokkal is várták, melyen matematikai, nyelvi, informatikai, pénzügyi és a fenntarthatósághoz kapcsolódó ismereteikről adhattak számot. A Pick to light laborban (2. kép) érdekes időutazáson vehettek részt megismerve egy termelés logisztikáját. Itt négy feladat várta az általános iskolásokat is, akik szép számmal érkeztek. A közlekedési szabályokat betartva egy teherautót kellett eljuttatni az egyetemhez a legrövidebb úton, vasrudakat kellett darabolni megadott méretek szerint, meg kellett oldani a káposzta, kecske, farkas szállítójátékot, végül olyan matematikai jelöléseket kellett használni, hogy a végeredmény mindig hat legyen (persze mindezt papíron), mondta el Fehér Norbert gazdálkodási tanár.

Az egészségtudományi kar szintén képzési kínálatához szervezte programjait, azzal a céllal is, hogy népszerűsítse szakjait leendő hallgatói körében. Dr. Császár Gabriella igazgató elmondta, a gyógytornászhallgatók az ízületi kopás végső megoldásáról, az egészségügyi szervezős hallgatók pedig az egészségturizmus kihívásairól hallhattak előadást, továbbá megismerkedhettek a nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtás feladataival. Ezekre az előadásokra természetesen külsős látogatók is kíváncsiak voltak. Sokan éltek a biomechanikai labor (3. kép) által nyújtott lehetőségekkel, melyek a mozgásrendszer és az állóképesség felmérésére irányultak. Mikroszkóppal különféle növényi metszeteket lehetett vizsgálni, a kínálat részeként gerinckímélő tornát is tartottak az érdeklődőknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK