2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Magasban, biztonságban dolgozni

2021. május 06. csütörtök, 16:58
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ipari alpinista segéd képzést indít a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és a Zalai Különleges Mentők Egyesülete a zalai megyeszékhelyen.

Lent Vigh László, Szabó Károly, Horváth Péter valamint Tóth-Tanner Balázs és a magasban Cseh András

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, a hiánypótló képzést a Zalai Különleges Mentők Egyesülete kérésére indítják. Olyan munkavállalókat képeznek ki, akik az ipari alpinistákkal együtt tudnak dolgozni a magas, nehezen megközelíthető épületeken, illetve a nem állványozható építményeken. Alpintechnikai eszközöket igénybe véve szakipari, karbantartási és javítási feladatokba kapcsolódhatnak be a 28 órás képzést elvégzők. A jelentkezés feltételei a 18 évet betöltött életkor, az alapfokú iskolai végzettség és az egészségügyi alkalmasság. A képzés költsége vizsgadíjjal együtt 135 ezer forint. Sikeres vizsgát az tehet, aki a modulrészek legalább 80 százalékán részt vesz, illetve az elméleti és gyakorlati vizsgán legalább 70 százalékot ér el. A szakképzési centrum a későbbiekben ipari alpinista képzést is szeretne indítani. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen pedig mesterképzés indítását tervezi az egyesület ipari alpinistái számára.

Horváth Péter, a Zalai Különleges Mentők Egyesületének elnöke azt tette hozzá, hogy az oktatás tematikáját több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, hazai és nemzetközi gyakorlatokon és bevetéseken részt vett vezetők irányítása mellett dolgozták ki. A képzést azért tartják fontosnak, mert az elmúlt időszakban több dolgozó sérült meg munkahelyi balesetben, sőt halállal végződő is történt. Ha megfelelő szakfelszereléssel és tudással rendelkeztek volna, ez nem fordulhatott volna elő. A minőségi alpintechnikai eszközök biztosítása mellett éppen ezért tartják nagyon fontosnak azok hat havonkénti műszaki felülvizsgálatát is, ami a biztonság érdekében egyébiránt kötelező lenne a munkaadók számára. Ennél fogva cégek jelentkezését is várják az ipari alpinista segéd képzésre, amit tízfős létszámmal folyamatosan terveznek indítani.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, a zalai különleges mentők egyedüli szakemberek, akik a tesztpálya fogadóépületének tetején is végeztek már karbantartási munkákat. Innen jött a képzések gondolata, amit a két szervezet nemcsak a városra, a megyére és a Nyugat-Dunántúlra, hanem a szomszédos országok határ menti régióira is kiterjesztene.

Tóth-Tanner Balázs a képzés gyakorlati oktatója érdeklődésünkre elmondta, az ipari alpintechnika mindenekelőtt a biztonságos munkavégzésről és a társmentésről szól. Nem elég fenn a magasban dolgozni, a bajbajutott kollégát le is kell tudni hozni. A társmentés technikájának elsajátítása éppen ezért az egyik legfontosabb része a képzésnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK