2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mesehős program a nagyszülők védelmében

2024. május 07. kedd, 21:23
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A Csillagközi Székhelyóvoda anyák napi műsorára látogattunk. A szokás és az illem szerint a nagyszülők is hivatalosak voltak az ünnepre, mint minden évben. Viszont az idén a Katica csoportba járó kisgyerekek különös meglepetéssel is készültek. A közelmúltban részt vettek a „Mesehős” programon, ennek zárása is volt a nevezett nap.

Egészségnevelő programok a zalaegerszegi Csillagközi Székhelyóvodában

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Tóthné Koller Mária védőnő milyen nagy lelkesedéssel és sikerrel oktatja a kisgyerekek körében a stroke felismerését és a teendőket a tünetek észlelése esetén. Most „élőben” láthatták a szülők, nagyszülők, az egészen kis gyerekek alapos felkészültségét a témában. 

A nagyszülők is részt vettek a rendezvényen

- Az idén csak a IV-es számú csoportban vettek részt a gyerekek a „Mesehős” programban, jövőre pedig szeretnénk ezt kiterjeszteni több csoportra is – mondta Domján Nikolett óvodapedagógus, intézményvezető-helyettes, aki a következő tanévtől fogja oktatni az ovisokat minderre. – Néhány évvel ezelőtt volt a csoportunkban egy kislány, akinek a nagypapája rosszul lett, elájult és egyedül a kislány volt vele órákon keresztül, tehetettlenül. Amikor hallottam erről a programról, ahol a szakszerű segítségnyújtásra tanítják meg már az egészen kicsiket is, azonnal gondoltam, hogy ezt hozzuk be az óvodába. Vegyes csoportunk van. A nagyobb gyerekek jól tudják a stroke tüneteit, de a legkisebbek is a mentő telefonszámát. A jelenetben a stroke tüneteit mutatták be a szereplők, illetve valóságnak megfelelő orvosi vizsgálatot. Mindezt sok szituációs játékkal tanulták meg, ezért érdekelte is őket a téma. Az elmélyülést igazolja, hogy a spontán játékukban is visszaköszöntek ezek a dolgok. A szülők-nagyszülők érdeklődését pedig az, hogy volt olyan nagyszülő, aki Budapestről utazott ide, hogy mindezt láthassa. 

A stroke tüneteivel és a segítségnyújtással ismerkednek,  játékosan

- Van-e más egészségnevelő program is az oviban?

- A Semmelweis kézmosási program során a helyes higiéniás kézmosást mutatjuk meg szintén játékosan. Kiemelt még az egészséges étkezés, sok gyümölcsfogyasztással és a mindennapos mozgás. 

Domján Nikolett óvodapedagógus és Tóthné Koller Mária védőnő

- Nagyon örülök ennek a programnak. Egyébként is odafigyelnek az unokák a nagyszülőkre, még akkor is, ha úgy látszik, hogy mással vannak elfoglalva. Tőlem is sokszor kérdezik, hogy „Mami nem vagy rosszul? Már nem fáj a lábad?” Odafigyelnek a közös séta tempójára, hogy együtt tudjunk haladni. De amit most megtanultak, az nagyon szép. A mentő hívószámát. A gyerekek amúgy is a technikában nőnek fel, ami néha áldás, néha átok. Az okosórán is fel tudnak hívni már a kicsik is. Ez a mostani bemutató nagyon tetszett. Ahogy megtanulták a stroke tüneteit, és a teendőket, ami életmentő lehet. Köszönöm az óvodának, hogy részt vehettünk ezen a programon. Nagy lehetőség ez a nagyszülők védelmében – mondta Pavlovics Sarolta, akinek az unokája, Halász Gergő jár a Katica csoportba. 

A program zárásaként köszönő lapokat kaptak a nagyszülők, ami rajzban mesélte el, miért is szeretik annyira őket a kisunokák.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK