2021.09.27., hétfő - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Miért jó a finn iskolásoknak?

2017. december 07. csütörtök, 17:36
Szerző: Nemes Norbert
A keszthelyi Fejér György könyvtár olvasótermében Schlakker Eszter pedagógus azokról a tapasztalatokról szólt, amelyeket a közép-finnországi Jyväskyla város általános iskolájában Erasmus plus program szakmai gyakorlata keretében, negyedév alatt tanítóként gyűjtött.

A keszthelyi GÉM program tanulócsoport vezetőjét a közelmúltban egy hazai internetes versenyen az ország három legkreatívabb szupertanára közé sorolták.

Illusztráció (Forrás: http://www.papijones.com/2016/11/finland-reforms-education-system-no-school-subjects/)

Boldogságra nevelnek

Az előadó szerint a finn családokat nyugalom, zárkózottság, önállóság jellemzi. Sokat beszélgetnek a rengeteg közös program alkalmával. A mindennapok része a közös reggeli, a korcsolyázás, a sífutás, az erdei séta és egyéb sportprogramok. A tanár-szülő-gyermek kapcsolata erős bizalomra épül. A legjobb iskola az, amelyik a legközelebb van.

Az iskolák színvonalában nincs különbség, minden oktatási intézmény egyformán jó. Már az elsős gyermek is önállóan, egyedül jár suliba. Ingyenes a bőséges és egészséges menza, a tanfelszerelés, a füzet, a tankönyv, a szakkör. Díjköteles viszont az óvoda és a napközi. A szociális készségek erősítése, a közösségépítés, az egészséges életmódra nevelés kiemelt hangsúllyal bír. Boldogságra nevelnek. A mindig mindenben kiszámítható rendszer az öröm átélésére, megtapasztalására épít. Kevés az elmélet, sok a gyakorlat. A feladattudattal rendelkező motivált gyerekek számára ismeretlen a stressz.

Schlakker Eszter

Türelmesek, békülékenyek, nyugodtak. A kevés óraszámban tanító, nagy megbecsültségnek örvendő pedagógusok sok asszisztenssel magas színvonalon, nyugalomban oktatnak. A szülő maximálisan megbízik gyermeke tanárban. A kilenckor induló suliban, alsó tagozatban a legtöbb tanóra félórás és az 55 perces szünet sem ritka. Alsóban, átlagban csak négy tanóra van naponta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK