2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Műhelymunkák és régiós rajzpályázat

2023. május 28. vasárnap, 10:45
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Dupla kiállítás nyílt az Ady-iskola aulájában a Nemzeti Tehetség Program részeként. Az intézményben – mely általános iskolaként, gimnáziumként és alapfokú művészeti iskolakánt is működik – már lassan négy évtizedre tekint vissza a tehetséggondozás.

 Két kiállítás a tehetséggondozás jegyében

Az elmúlt években a Nemzeti Tehetség Program keretében számos kreatív alkotás született, melyeket kiadványok is kísértek. Az iskola idén is pályázott a tehetséggondozó programra, ami ezúttal egy dupla kiállítást eredményezett.

A Nemzeti Tehetség Program keretében többféle művészeti műhely alkotásaiból válogattak

Az aula felső szintjén a projekt egyik elemeként megvalósuló, komplex tehetséggondozó foglalkozássorozat alkotásaiból nyílt tárlat. Ezen a felső tagozatos tanulók szerepelnek, akik tanórán kívüli tehetséggondozó műhelyek munkájában vettek részt. A tanév során öt szakterületen (kézműves-, festészet-, kerámia-, tűzzománc- és építészeti műhely) tevékenykedhettek a diákok. Az itt született alkotások láthatók a tárlaton. A foglalkozások anyagából egy szakmai-módszertani kiadvány is készült. Külön fejezetekben mutatva be az egyes művészeti műhelyek munkáját és az alkotás folyamatát. A kézművesműhely a környezetvédelemmel, a festészet szekció az „izmusokkal”, a kerámiaműhely pedig az őskori művészettel és formavilággal foglalkozott. A tűzzománcosok különféle feliratok és táblák tervezését, elkészítését sajátították el a szakkörön, az építészeti műhelybe járó diákok pedig kedvenc zalaegerszegi épületeikről készítettek tablókat, installációkat.

Kedvenc zalaegerszegi épületek. A tehetségprogram részeként építészeti műhely is várta a diákokat

A program másik része a több mint 30 éves múlttal rendelkező „Sokat tud az én kezem…” regionális rajzpályázat volt (idén az egész tehetségprojekt erről kapta a nevét). A beérkezett és zsűrizett munkákból az aula alsó szintjén nyílt kiállítást. Itt nemcsak adys diákok szerepelnek, hiszen az egész megyéből, sőt azon túlról is várták a rajzokat, festményeket, grafikákat. 

Sokat tud az én kezem... ; a fantáziavilág és a valóságból merített témák egyaránt megjelennek a rajzpályázat alkotásai között

A kiállításmegnyitón Szommer Judit, a művészeti tagozat vezetője mondott köszöntőt, majd Nagy Szilvia képzőművész-tanár nyitotta meg a tárlatot. Mint fogalmazott: egy varázsvilág elevenedik meg a falakon, mert aki tud rajzolni és képes a világ összes érzését megjeleníteni, az varázserővel rendelkezik. A rajzversenyeket mindig a kor kihívásainak megfelelően hirdetik meg, és természetesen mást várnak a kisebb diákoktól, és a felsőbb évfolyamos tanulóktól. A kicsik még főleg saját belső képeiket vetítik ki, a nagyobbak pedig megtanulják a minket körülvevő világot is ábrázolni. Aki igazi művésszé válik, az képes ötvözni a kettőt; vagyis a valóságon keresztül tudja megmutatni, leképezni belső világát. Mindez gazdag fantáziát, kézügyességet, technikai tudást és kreativitást igényel. A művésztanár kiemelte: a regionális rajzpályázat nem klasszikus értelemben vett verseny, hiszen nincsenek helyezések. Akinek kikerülnek a képei a falakra, már eleve nyertes. Ezenkívül vannak díjazottak, ők könyvjutalomban és oklevélben részesülnek.

A régiós rajzpályázat díjazottjai

A díjátadón részt vett dr. Borbély Károly festőművész, főiskolai docens, aki az esemény után előadást is tartott, de ezúttal az érdeklődő tanároknak, művésztanároknak. 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK