2021.01.20., szerda - Fábián, SebestyénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemcsak tanulnak, de kutatnak is

2019. január 21. hétfő, 19:36
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ipari robotok és más technológiai újdonságok működésével is megismerkedhettek a pályaválasztás előtt álló középiskolások a Pannon Egyetem Mérnöki Kar Zalaegerszegi Mechatronikai és Kutatási Intézete nyílt napján. A rendezvényen az egyetem képzési kínálatáról is tájékoztatást kaptak.

Nyílt nap a Pannon Egyetem Mérnöki Kar Zalaegerszegi Mechatronikai és Kutatási Intézetében

A zalai megyeszékhely legfiatalabb felsőoktatási intézményéről elsőként dr. Vadvári Tibor alpolgármester beszélt az érdeklődő diákoknak. Felidézte, hogy 16 évvel ezelőtt gépészmérnökképzésnek indult a helyi és környékbeli cégek igényei alapján, majd az ipari környezet változásaihoz igazodva a gépészet, az elektronika és az informatika tudományágát magában foglaló mechatronikai mérnöki képzéssé alakult át. 2012-ben már duális képzésben való részvételre is lehetőség nyílt, mely az országban elsőként indult Kecskeméttel egy időben. Akik ezt választják, a partnercégeknél töltik a hét és fél éves képzés idejének felét, és fizetést is kapnak munkájukért. Az alpolgármester az ösztöndíj-lehetőségek között kiemelte a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány által biztosítottat is, ami a helyi hallgatóknak jár.

A robotprogramozás oktatásához használt ipari robotot mutatja be Decsi Péter tanszéki mérnök.

A zalaegerszegi mechatronikai mérnöki BSc alapszak további előnye, hogy a hallgatók gyakorlati tudásukat elmélyíthetik az intézet korszerű laborjaiban is, az iparban használt legmodernebb berendezések megismerésével és használatával. Emellett bevonják őket a kutatás-fejlesztési projektekbe is. Erről a tantárgyakat is ismertetve dr. Szalai István dékán, a Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet igazgatója beszélt. Elmondta, hogy pályázatok révén lehetőséget nyertek például a gépjárművek rezgéseinek tanulmányozására, továbbá elektromos járművek akkumulátorának fejlesztésére, ami visszanyeri a jármű mechanikai rezgéseiből származó energiát. Egy multinacionális céggel közösen önjáró robotokat fejleszthetnek, valamint intelligens anyagok ipari alkalmazásával illetve 3D-s nyomtatási módszerekkel is foglalkoznak.

A hallgatók által fejlesztett és épített Pneumobil járművel ismerkednek az érdeklődő fiatalok.

Beszélt arról is, hogy hallgatóik többsége duális képzésben vesz részt, melynek hátterét partnervállalatok, közte a járműipari próbapálya biztosítja. Jellemzően diplomásként is annál a cégnél tudnak elhelyezkedni, ahol a gyakorlatukat végezték. A duális képzésről dr. Utasi Anett, a Pannon Egyetem Duális Képzési Központjának vezetője szólt részletesebben. Dr. Horváth Krisztián docens, a Pannon Egyetem oktatási dékánhelyettese többek között azt emelte ki, hogy egyetem bármely szakán olyan képzést kínálnak, ami a gazdaság számára hasznos tudással vértezi fel a hallgatókat, a biztos elhelyezkedést nyújtva számukra a munkaerőpiacon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK