2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Népszerű szakok, növekvő hallgatói létszám

2016. szeptember 01. csütörtök, 15:31
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Közel 20 százalékkal nőtt a felvett elsőéves hallgatók létszáma a zalaegerszegi felsőoktatási intézményekben. Tavaly 329-en, míg az idén 381-en kezdték meg tanulmányaikat – a sikeres beiskolázási kampányok eredményeként.

Balaicz Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, örvendetes, hogy a város mindhárom felsőoktatási intézményében növekedett a felvettek száma, ezzel együtt a hallgatói létszám is. Országos szinten inkább csökkenés érzékelhető, ezzel szemben a zalaegerszegi felsőoktatás folyamatos fejlődést tudhat magáénak.

Felvételünk a januári beiskolázási kampányon készült.

A polgármester kitért arra, hogy az önkormányzat bár nem fenntartó, mégis fontos számára a minőségi felsőoktatás, ami kihat a város teljes életére, a gazdaságfejlesztésen át a helyi közösségek működéséig. Éppen ezért segíti a helyi kampuszokat rendezvényeik támogatásával és hallgatói ösztöndíjakkal.

A város ezen felül költségvetésében 30 millió forintot különített el arra, hogy valamennyi itt tanuló hallgató ösztöndíjat kaphasson, bárhonnan is jöjjön az országból. A cél a hallgatói létszám növelése. Ugyanakkor számítanak a végzett fiatalokra, hogy Zalaegerszegen helyezkednek el. Az önkormányzat a Modern városok és a TOP program keretében olyan gazdasági, turisztikai és gyógyturisztikai beruházásokat tervez, melyek működtetéséhez szükség van diplomás szakemberekre.

Lambertné Katona Mónika, a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási karának dékánja arról számolt be, hogy a pótfelvételivel együtt felvett 202 fővel sikerült átlépniük a 200 fős lélektani határt. A felvett hallgatók 84 százaléka nappali, míg 16 százalékuk levelező képzésen kezdi meg tanulmányait. Idén sláger szaknak bizonyult a gazdálkodási és menedzsment szak, de a pénzügyi és számviteli, valamint a gazdasági informatikus szakra jelentkezettek számával is elégedettek. A dékán beszélt arról is, hogy mindhárom szakon fejlesztéseket kívánnak végrehajtani.

Dr. Ács Pongrác, Császárné dr. Gombos Gabriella, Balaicz Zoltán, Lambertné Katona Mónika
és dr. Szalai István a sajtótájékoztatón.

Dr. Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánja, a zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet igazgatója elmondta, a mechatronikai szakra 38 főt vettek fel, amit több mint duplája a tavaly felvett létszámnak. A hallgatók jó része duális képzésen vehet részt a közreműködő vállalatoknak köszönhetően. Pályázati és kari forrásból új számítógép- és műszerparkot szereznek be. Két új szak akkreditálását is tervezik Zalaegerszegre, ez a szerszámfejlesztő szakmérnök és a járműipari tesztmérnök szak lenne.

Dr. Ács Pongrác, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar oktatási dékánhelyettese ugyancsak örömét fejezte ki a növekvő hallgatói létszámmal kapcsolatban. A zalaegerszegi képzési központ gyógytornász és egészségügyi szervező szakára összesen 141 főt vettek fel, ami 28 százalékos növekedés az előző évhez képest. Kiemelte, a zalaegerszegi gyógytornászképzésnek presztízse van, a hallgatók nemcsak sorra nyerik az országos tanulmányi versenyeket, de elhelyezkedni is tudnak szakmájukban. A zalaegerszegi oktatási portfóliót bővítve ergoterápia szak és egy mesterképzés bevezetésében gondolkodnak.

A sajtótájékoztatón részt vett Császárné dr. Gombos Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának igazgatóhelyettese is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK