2021.01.23., szombat - Zelma, RajmundZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyílt nap a mechatronikai mérnök szakon

2017. január 15. vasárnap, 18:41
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
A Pannon Egyetemen végzett diplomások több mint 90 százaléka végzettségének megfelelően és magas fizetéssel tud elhelyezkedni. Egy igazán hathatós érv a pályaválasztási döntés meghozatalában, melyről több mint hatszáz középiskolás diák értesülhetett a Pannon Egyetem zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetének nyílt napi rendezvényén.

Dr. Németh Sándor, a veszprémi Pannon Egyetem oktatási és akkreditációs dékánhelyettese osztotta meg a jelenlévőkkel ezt a fontos statisztikai adatot. Kiemelte, minél több műszaki, informatikai szakemberre van szükség, hiszen ez a záloga a vállalatok, és általuk a város és az ország fejlődésének. Mint mondta, Zalaegerszeg városa felismerve ennek szükségességét, helyben teremtette meg a műszaki képzés lehetőségét. Beszélt arról is, hogy a Pannon Egyetem a következő tanévben több mint 300 duális helyet kínál vállalati kapcsolatai révén. Ebből több mint harminccal a zalaegerszegi mechatronikai képzésre felvételt nyerők élhetnek helyi partnervállalatoknál. A duális képzés óriási előnye, hogy az elméleti tudás mellett piacképes gyakorlati tudásra is szert tesznek a fiatalok, mire végeznek.

Zalaegerszeg képzést és munkahelyet is kínál

A dékánhelyettes hangsúlyozta, Magyarországon húzóágazat a járműipar, ezért a járműipari és a járműipari beszállító cégek tárt karokkal várják a mechatronikai mérnököket. Tudásukat nemcsak az autóiparban igénylik, hanem minden olyan iparágban, amelyben mérésirányítással, méréstechnikával és robottechnikával foglalkoznak.

Zalaegerszegen az elmúlt két évben 3200 új munkahely jött létre, ami idén újabb 1200-zal bővülhet, jelezte Balaicz Zoltán polgármester. Kitért arra, hogy a vállalatok főképp műszaki területeken igényelnek felsőfokú végzettségű szakembereket, a Pannon Egyetem műszaki képzésén éppen ezért érdemes továbbtanulni, mert a hallgatók mindegyike el tud helyezkedni. Az önkormányzat ösztöndíjrendszerrel támogatja a képzést. Hangsúlyozta, hogy a járműipari tesztpálya – melynek alapkőletételére várhatóan májusban kerül sor – nagy hatással lesz az egyetemi képzésre is, hiszen működtetéséhez 300–350 magasan kvalifikált mérnökre lesz szükség. Idén egy másik nagyberuházás is indul Zalaegerszegen, a létesülő logisztikai központ és konténerterminál szintén jelentős mérnökigénnyel jelentkezik majd.

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya projekt maga is várja a duális hallgatókat, jelenleg már öt duális hallgató vesz részt a projekt műszaki előkészületeiben, a cél azonban a létszám megtöbbszörözése, helyi és az országban távolabb tanuló mérnökhallgatók bevonásával.

A folytatásban Lukács Péter mechatronikai hallgató beszélt a zalaegerszegi duális képzés előnyeiről. Elmondta, a képzés ideje alatt fizetést kapnak. Egyrészt a minimálbér hatvan százalékát, ami jelenleg 72500 forint havonta, illetve egyéb céges juttatást, másrészt ösztöndíjakat, köztük a város által biztosítottat. Az utóbbi 15 ezer forintot jelent havonta minden hallgató számára, bárhonnan is érkezzen az országból. Hangsúlyozta, a három és fél év alatt olyan megalapozott szakmai tudásra tesznek a szert a zalaegerszegi mechatronikai mérnökhallgatók, hogy már az államvizsga előtt álláshelyet kínálnak számukra a duális képzésben résztvevő helyi cégek.

A rendezvényen bemutatkozott a veszprémi anyaegyetem több kara. Szombat Szabina másodéves kereskedelmi és marketinghallgató a közgazdászképzést ajánlotta a diákok figyelmébe, míg Fódi Tamás mechatronikai mérnökhallgató a mérnöki kar képzési lehetőségeit mutatta be, szót ejtve arról is, hogy az alapképzés után mesterképzés, doktori és szakmérnök-képzés is rendelkezésre áll a veszprémi kampuszon. Bálint Roland mérnökinformatikus mesterszakos hallgató a műszaki informatikai karon folyó képzéseket ismertette, illetve mindhárman kiemelték a karok által kibocsátott diplomák magas értékét és elismertségét a munkaerő-piacon. A diákok a Pannon Egyetem keszthelyi és nagykanizsai kampuszain folyó képzéseiről is kaptak tájékoztatást.

Nagy Bence Celldömölről érkezett a nyílt napra. Műszaki szakközépiskola elvégzése után jelenleg műszaki technikumban tanul. Mint mondta, nem bánta meg, hogy eljött. A kapott információk segítik abban a döntésében, hogy a zalaegerszegi mechatronikai mérnökképzést válassza továbbtanulása helyszínéül.
Horváth Gergő, a Csány László  Közgazdasági Szakközépiskola végzős diákja szintén erre a szakra kíván jelentkezni. Mint mondta, nagyon sok jót hallott a képzésről, sok ismerőse tanul itt, és a későbbiekben informatikai területen szeretne majd elhelyezkedni.

A nyílt napon képviseltette magát a zalaegerszegi tesztpálya projektcég, a Flex, a szentgotthárdi Opel, a budapesti SMC, valamint a duális képzésben résztvevő további zalaegerszegi illetve a régióban működő vállalatok. A diákok délután több helyi céghez látogathattak el, ahol élőben is megismerhették tevékenységüket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK