2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Plakátok és rajzok a természetvédelemért

2023. április 18. kedd, 18:59
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Kettős kiállítás nyílt a Zrínyi Miklós Gimnázium földszinti aulájában. A projektmunkák egyik része „Természeti értékeink védelmében” címmel, a hazai nemzeti parkokat mutatja be színes plakátokon.

Fenntarthatósági témahét a Zrínyiben

Stárics Roland beszélt a témahétről

A tárlat második fele pedig a közelgő Föld napjához kapcsolódó fenntarthatósági témahét alkalmából a környezetszennyezés mértékét, és a fokozódó hulladékterhelést mutatja be a gyerekek rajzain, festményein keresztül. Utóbbi rajzkiállítást Dienes Gyula művésztanár, a gimnázium rajzszakkörének vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, hiszen ezek a munkák az iskolai szakkör keretein belül készültek. Mint mondta, a kreatív alkotások segítségével a környezetszennyezésre szeretnék felhívni a figyelmet. Nemcsak rajzok, festmények, fotók jelenítik meg korunk egyik fontos problémakörét, hanem néhány hulladékból készült – vagyis hulladékból újraértelmezett – alkotás is. 

Dienes Gyula és a rajzszakkörösök egy csoportja

A nemzeti parkokat bemutató plakátkiállításról a projekt ötletgazdája, Stárics Roland igazgatóhelyettes, földrajztanár szólt. Elhangzott: céljuk az volt, hogy a diákok megismerkedhessenek nemzeti parkjaink jelentőségével, illetve hogy a környezeti neveléssel a fiatalok szemléletét formálják. Az iskoláknak ma már az is feladata, hogy tudatos fogyasztói magatartásra neveljék a diákokat. A kettős kiállítás így egyfelől rávilágít a fogyasztói társadalom természetromboló és környezetkárosító hatásaira, valamint a fokozódó hulladékterhelés nyomasztó jelenségére. Másfelől utat mutat a helyes, vagyis a természettel harmonikus emberi magatartásformák irányába.

Hulladékból alkotás

A megnyitón az iskola néhány diákja is közreműködött: Gaál Anna és Kolcsár Panna népdalokat adtak elő. Hosszu Laura Ilona pedig saját versén keresztül világított rá az élő környezet varázslatos világára. Az elhangzott költemény a „Mesélnek a fák” elnevezésű irodalmi pályázat díjazott pályamunkája volt 2021-ben. 

A „Természeti értékeink védelmében” című kiállítás két hétig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK