2022.05.20., péntek - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Puzzle, igaz-hamis, activity

2019. november 26. kedd, 18:41
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg volt az első állomása a Magyar Államkincstár (MÁK) pénzügyi ismereteket játékos formában fejlesztő, országos középiskolai vetélkedősorozatának. A megyei előselejtezőből négy zalaegerszegi és egy kanizsai szakgimnázium csapata jutott be a MÁK megyeszékhelyi igazgatósága székházában megrendezett döntőbe.

Magyar Államkincstár: pénzügyekről játékosan középiskolásoknak

Dr. Borbély László András, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese elmondta, a Pénzügyminisztérium pénzügyi tudatosság fejlesztését kitűző stratégiájához illeszkedve a Magyar Államkincstár idén továbbfejlesztette Játék-Kincstár elnevezésű mobiltelefonos alkalmazását, így az már asztali számítógépre is telepíthető. A játék célja kettős: elsősorban a fiatalok pénzügyi ismereteinek bővítése, illetve a Kincstár pénzügyi szolgáltatásainak megismertetése. 2019 novembere és 2020 júniusa között versenyre hívják az ország középiskolásait, akik először a megújult online játékban tehetik próbára tudásukat. Közülük az öt legjobb csapat mérkőzhet meg egymással a megyei döntőkön. Elsőként Zalaegerszegen indították el a játékot, amely most élő döntővel zárul.

Mint mondta, a pénzügyi tudatosságról mindenki másképp vélekedik. Diákok esetében jelentheti azt, hogy próbálják beosztani zsebpénzüket úgy, hogy az egész hónapban kitartson, és ne vegyenek meg mindent azonnal. Felnőttként legyenek azon tudás birtokában, hogy helyesen tudjanak dönteni, akár hitelszerződésről, akár befektetésről van szó. Kérdésre válaszolva szóba hozta, hogy a pénzügyi nevelést eddig nem sikerült bevenni a Nemzeti Alaptantervbe. Ugyan néhány dolgot betettek a matekkönyvbe, ami véleménye szerint az elrettentést szolgálja. A kamatos kamat kiszámolásával a fiatalok még nem fognak tudni eligazodni a pénzügyi, banki világban.

Szabóné Mileji Ágota, a Magyar Államkincstár Zalai Megyei Igazgatósága igazgatója elmondta, a megyében 11 középiskolát sikerült bevonni a játékba, amelyek 18 csapatot indítottak az online fordulóban. A döntőbe Zalaegerszegről a Kölcsey-, a Zrínyi-, a Csány-szakgimnázium valamint az Ady-gimnázium csapata került be, Nagykanizsáról pedig a Thúry György Gimnázium. Az országos vetélkedősorozat megyei döntőkkel zárul. De elképzelhető, hogy később a Kincstár rendez egy fordulót a megyei győzteseknek is.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, az esemény fővédnöke fontosnak ítélte a versenyt, ami a fiatalokat pénzügyi tudatosságra készíti fel. Kiemelte, hogy Zala megye élenjár az innovatív pénzügyi képzésben, ami előbb a számviteli főiskolához, majd a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karához fűződött illetve fűződik a mai napig. Az intézményekből olyan kitűnő szakemberek kerültek ki országosan is, akikre büszkék lehetnek. Bízik abban, hogy a mostani fiatalok is ezen az úton tudnak haladni.

Tóth Vanda, a Csány László Szakgimnázium 11. A osztályos diákja csapattársai nevében elmondta, a versenyfelhívás kapcsán ismerkedtek meg a Játék-Kincstár elnevezésű alkalmazással szaktanáruk segítségével. Egyre népszerűbbek az állampapírok és egyéb befektetések; ez az applikáció pedig jól szemlélteti, mire kell ügyelniük. Nagyon hasznosnak találják, ezért már valamennyi osztálytársuknak megmutatták.

A MÁK korábban Mesterecset címmel rajzpályázatot hirdetett. Első feladatként puzzle-ből kellett összerakni az egyik nyertes alkotást. A diákok állításokra feleltek igaz, hamis táblák felmutatásával, az activity során pedig pénzügyi alapfogalmakat kellett kitalálniuk.

A döntö eredményét később közöljük.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK