2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rendhagyó képzőművészeti órák Bagodban

2024. február 13. kedd, 13:48
Szerző: -pet-
A Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a bagodi önkormányzat együttműködésében, a Szépművészeti Múzeum, továbbá a Magyar Nemzeti Galéria szervezésében, rendhagyó képzőművészeti órák vették kezdetüket február 12-én a Bagodi Fekete István Általános Iskolában.

A Magyar Nemzeti Galéria és a Nemzeti Művelődési Intézet felsősöknek hirdetett művészeti programot

A Budapestről érkező szakember vezetésével a gyerekek beleáshatták magukat a formák, színek, a növények, állatok, a csendélet és a tájkép, a figura és a portré, valamint az absztrakt művészet világába - tájékoztatta lapunkat Sipos Ferenc, Bagod polgármestere.

(Forrás: bagodi önkormányzat)

A művészeti óra alkalmával számtalan technikával ismerkedhettek meg a gyerekek, de nem hiányozhattak a modern kor eszközei sem, mint például a digitális tábla. A bagodi foglalkozáson Váczi Mária, a Nemzeti Galéria művészettörténésze, múzeumpedagógus kalauzolta, instruálta, sőt inspirálta a gyereket, akik lelkesen fogadták az órát. Mint kiderült, a Magyar Nemzeti Galéria évente több ezer ilyen jellegű foglalkozást tart, egy hétfős múzeumpedagógiai csapattal, de a munkát külsős megbízottak és a Szépművészeti Múzeum munkatársai is segítik. (A Magyar Nemzeti Galéria immár a Szépművészeti Múzeum része, ami a gyakorlati tapasztalatok alapján egy hatékony intézményösszevonásnak bizonyult, sok közös produkciót tudnak megvalósítani, akár vidéken is.)

(Forrás: bagodi önkormányzat)

Az együttműködésbe a vidéki helyszíneken a Nemzeti Művelődési Intézet is bekapcsolódótt, a kisebb településeken ők koordinálják a foglalkozásokat. Bagodban is az ő segítségükkel valósulhatott meg a fővárosi múzeumok „kitelepedése”.

A szakemberek szerint a program célja az, hogy tágítsák a gyerekek látókörét, és ledöntsék a „Jujj, múzeum, csöndben kell lenni, ne nyúlj hozzá” sztereotípiákat; nem csak a gyerekek, hanem a szülők körében is. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy az iskolai kitelepedéseken kívül, népszerű és sikeres a Bőröndmúzeum című kezdeményezésük, melyet családok számára is kínálnak. Emellett táborokat is szerveznek.

(Forrás: bagodi önkormányzat)

A Bagodban órát tartó szakember örömmel vette a 7. és a 8. osztályosok odafigyelését, akiknek meglepően nagy volt az aktivitásuk, többen még szünetben is alkotni szerettek volna. A rendezvény valóban sikeresebb volt a vártnál - ezt erősítette meg az Nemzeti Művelődési Intézet helyszínen lévő munkatársa, Éder Szabina is.

A művézeti sorozat márciusban és áprilisban folytatódik. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK