2022.09.29., csütörtök - MihályZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sárgultak a fiatal végzős gazdászok

2019. május 21. kedd, 17:47
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az idei volt az egyetem életében a 145. sárgulás. A Pannon Egyetem Georgikon Karának sárguló hallgatói hagyományos koreográfiát levezényelve május közepén búcsúztak a várostól és az őket oktató patinás intézménytől. A végzősök most még izgulhatnak a záróvizsgák miatt, ám a nyugtalanság senkinek az arcára sem ült ki a Festetics Kastély parkjában, ahol szüleik és hozzátartozóik körében vettek részt a számukra szervezett ünnepségen.

 

A résztvevőket elsőként Vonderviszt Ferenc rektorhelyettes köszöntötte, aki első ízben vett részt az ősi hagyományok erejéből építkező ceremónián. A professzor kiemelte: a végzősök diplomáját is e hagyományok, a 220 éves múltra visszatekintés teszi igazán patinássá. Az ifjú gazdászoknak minél jobb szakemberekké kell válniuk, hogy alma materük hírnevét öregbítsék. Rámutatott: „-Ötven éve azt mondtam volna, hogy révbe értek, de az óta nagyot változott a világ. Ma inkább azt mondom, hogy jogosultságot szereztek arra, hogy a startvonalra álljanak. A megszerzett tudás néhány év alatt elavul és szükség van az élethosszig való tanulásra, a tudás állandó megújítására, az ismeretek szakadatlan bővítésére. Önök itt Keszthelyen egy hosszú idő alatt kiérlelt nemes értékek hordozóivá és letéteményeseivé váltak.”

Polgár J. Péter dékán búcsúztató gondolataiban említést tett arról, hogy a Georgikon hallgatója gazdász érzületű, a mindenkori elkötelezettség hordozója, néha nótás kedvű, véleményt nyilvánít és véleményt formál, tanulmányai közben is létrehoz dolgokat, befolyásol és gyorsabban reagál a világ változásaira, mint az idősebb felnőttek. A sárguláskor az oktató aggódik, hogy a diákja elmegy, majd egy gyors számvetés után észreveszi, hogy van utánpótlás. A közösség megtartó erejében hisz a hallgató és az oktató is. A most végzettek egyszerre részei és működtetői is a városnak. Sárguláskor a gazdász számot vetve eddigi teljesítményével, hagyja magát ünnepelni, elérzékenyülni.

Illyés Ferenc, az egyetem székelyudvarhelyi kihelyezett képzési helyének ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a siker ünnepére érkeztek, továbbá rendet tenni az értéktárukban, ünnepelni húsz székelyföldi egyetemista összedolgozását. „Az elmúlt három esztendőben megkaptuk a szakmai tudást, a stratégiai gondolkodás alapjait, a vidékfejlesztés eszközrendszerét, az agrártervezés ismereteit”

Kecskés Norbert turizmus-vendéglátás szakos sárguló hallgató a társai nevében búcsúzott az intézménytől. Az alsóbb évfolyamosok nevében Sándor Bence szőlész-borász mérnök alapképzési szakos hallgatója vett búcsút a társaktól.

A város nevében Vozár Péterné önkormányzati képviselő köszöntötte a gazdászokat, majd a sárguló hallgatók képviselői felkötötték szalagjukat a Georgikon zászlajára, majd a lobogót átadták az alsóbb évfolyamos társaiknak. A gazdász himnusz közös eléneklése után a palotást táncolták el a díszmagyar öltözetben lévő ifjak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK