2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szakmai gyakorlaton Milánóban

2018. október 28. vasárnap, 15:12
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Hajat moshatott és száríthatott, valamint hajfonást taníthatott a zalaegerszegi Munkácsy Mihály Szakközépiskola hat fodrásztanulója, akik hat gépi forgácsoló diáktársaikkal együtt háromhetes szakmai gyakorlaton vehettek részt Milánóban az Erasmus+ program keretében, a közelmúltban.

Az élménybeszámolóval összekötött sajtótájékoztatón Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a munkácsys diákok külföldi munkatapasztalatokat szerezhettek, mely révén nyelvtudásuk is gyarapodott. Megemlítette továbbá, hogy a Munkácsy mellett a keszthelyi Asbóth szakközépiskola és a VSZK ugyancsak sikerrel szerepelt az Erasmus+ pályázaton.

Állnak: Borsos Eszter tanárnő és Simon Tivadar, ülnek: Tóth Szandra, Léránt Réka, Béres Petra

Az Európai Unió oktatási, képzési programja a készségek fejlesztésével segíti a fiatalok munkába állását. Hazánkban a Tempus Közalapítvány végzi koordinálását. Az iskola is ide adta be pályázatát, melynek sikere nagy álma volt a tavalyi évben megbízott igazgatóként dolgozó Molnár Tibor tanárnak. Diákjaik így vehettek részt a milánói szakmai gyakorlaton, amelyen tudásukat is megmutathatták valós munkakörülmények között. Néhány éve autószerelő tanulóik utaztak ki szakmai gyakorlatra a franciaországi Le Mans-ba, amely 24 órás autóversenyeiről híres.

Városnézés Milánóban

Borsos Eszter projektmenedzser, kísérő tanár elmondta, hogy a kiutazó tanulók előzetesen felkészítést kaptak a rájuk váró feladatokról, valamint nyelvi tréningen vettek részt, mely tudásfelmérő vizsgával zárult. A gyakorlat alatt naplót vezettek, amelyből beszámolót készítenek, illetve vár rájuk még egy záró szintfelmérő angol nyelvből. Büszkén beszélt arról, hogy a diákok megállták helyüket a gyakorlatot biztosító cégeknél.

A jelenlévő diákok elmondták, hogy hamar kiismerték magukat a helyi közlekedésben, annak jó szervezettsége révén. A gépi forgácsoló tanulóknak metróval és busszal is kellett utazniuk a munkahelyre. Itt a hegesztéshez készítették elő az anyagokat, és árut rakodtak targoncával kamionokra. A kommunikáció angolul folyt, bár a helyiek inkább anyanyelvükön beszélgettek volna, mert kevésbé tudtak angolul. Az ételek nem mindig ízlettek: hiányzott a rántott hús, de megoldották fagyasztott panírozott hússzeletek és hasábburgonya kisütésével.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Munkácsy az előző pályázat megírója jóvoltából lehetőséget kapott újabb pályázat benyújtására, előre láthatóan autószerelő tanulóik számára.

(Milánói fotók forrása: Zalaegerszegi SZC Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskola facebook oldala)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK