2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Teljesen megújul az egervári általános iskola

2020. június 27. szombat, 18:29
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kívül-belül teljesen megújul Egervári László Általános Iskola F-betűt formáló épületegyüttese. A tornatermet már burkolják, valamint elbontották az utcafronti épületrészt, amit újra építenek a Zalaegerszegi Tankerületi Központ 623 millió forintos beruházásában.

Új szárnyat építenek

Manninger Jenő országgyűlési képviselő a sajtóbejáráson úgy fogalmazott, az egyik leglátványosabb és az egyik legnagyobb szabású beruházás történik körzetében. Ilyen mértékű átalakítását az is indokolja, hogy az egervári iskola központi szerepet tölt be a térségben. A kormány a falusi iskolák felújítását külön programból támogatja, ami Zala megyében több iskolát érint. Az egervári mellett a zalabéri és a sümegcsehi iskolákat, amelyekben már befejeződött a rekonstrukció. A türjei iskolában hamarosan megkezdődhet a felújítás. Nemrég döntés született arról, hogy a sümegcsehi valamint a zalaszentiváni általános iskola tornaszobával bővülhet, biztosítva ezekben az intézményekben is a mindennapos testnevelés feltételeit.

Az új szárny utcaképi homlokzatának látványterve

Kajári Attila, a tankerület igazgatója elmondta, hogy az első pályázattal 423 millió támogatást kaptak. Időközben kiderült, hogy a régi elavult iskolaszárnyat nem érdemes felújítani, így annak elbontásáról és újra építéséről döntöttek. Erre újabb támogatási kérelmet nyújtott be a tankerület, így a beruházás összege 623 millió forintra növekedett. Az új épületrészben helyet kap két szaktanterem, a könyvtár és egy informatikaterem. Megújul a konyha, és valamennyi tanterem a tornateremmel együtt. A projekt a teljes villamoshálózat valamint a fűtés korszerűsítését is tartalmazza. Mint mondta, bízik abban, hogy szeptemberben, ha nem is minden épületrészt, de már egy megszépült iskolát vehetnek birtokba a gyerekek.

Kajári Attila, Kenessey Tibor, Manninger Jenő, Gyerkó Gábor

Kenessey Tibor, az iskola igazgatója elmondta, a szakmai fejlesztés részeként tavaly szeptemberben bevezették a komplex alapprogramot. Ez a legkorszerűbb tanítási módszerek alkalmazását jelenti, amelyhez valamennyi pedagógus elvégezte a szükséges képzéseket. A digitális tanrend időszakát, valamint a nyarat kihasználva újabb képzéseken vettek illetve vesznek részt, hogy minél felkészültebbek legyenek. A felújítási projekt által modern taneszközökkel is gazdagodnak, végeredményként pedig egy élhető, a kor igényeinek megfelelő iskolát kapnak kézhez.

Szigetelik a tornatermet

Gyerkó Gábor polgármester az intézményt bemutatva elmondta, hogy az épület Egervár, Gősfa, Lakhegy és Vasboldogasszony tulajdona. Az iskola körzetéhez rajtuk kívül még Kispáli és Nagypáli tartozik, de más településekről is járnak ide diákok. Az iskola ilyen mérvű megújulásával több mint 140 gyermek itt töltött napjai válnak komfortosabbá. A projektben étkezőt és a konyhát is korszerűsítik. Berendezésének beszerzését a helyhatóság vállalta magára. Kötelességüknek érezték ezt, azon okból is, hogy az iskolai étkeztetés megoldása önkormányzati feladat. Az épületrészek színükben eddig eltértek egymástól, most viszont egységes homlokzatot és színt kapnak a szigetelést követően. A polgármester kiemelte továbbá, hogy a tornaterem mögötti udvart bekerítik, és azt teljes egészében a gyerekek használatába adják. Az óraközi szünetekben itt játszhatnak, levegőzhetnek, illetve kültéri testnevelésórákon vehetnek részt. Az iskola megközelítését a belső udvar felől biztosítják. Hangsúlyozta, a régóta várt beruházással olyan korszerű intézmény létesül, melyre minden érintett település büszke lehet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK