2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tudás, tanulás helyben

2016. december 20. kedd, 17:16
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Az a legjobb iskola a gyerekeknek, ahova gyalog is el tudnak menni – egy érv a falusi kisiskolák létjogosultsága mellett. Tíz évvel ezelőtt Pölöske önkormányzata kis létszámú iskolája megtartása mellett döntött, melynek fenntartását a Suli Harmónia–2007 Gyermekeket Segítő Alapítványra bízta.

– A tizedik tanévet kezdtük el a Suli Harmónia Alapítvány működtetésében, melyhez jelenleg öt intézmény tartozik, Zalában rajtunk kívül a felsőrajki és a zala-szentmihályi, a másik két iskola és egy óvoda Vas megyei – mondja érdeklődésünkre Papp László, a pölöskei általános iskola tagintézmény-vezetője. – Az előző és a mostani tanévben is összesen 44 tanuló oktatását biztosítja az alapítványi működés. Ha ez nem így lenne, akkor a valamelyik nagyobb állami intézmény tagjaként létezhetne helyben az iskola, de csak alsó tagozattal. Az alapítványi fenntartással azonban megmaradhatott a nyolcosztályos oktatás. A felső tagozat osztott, míg az alsó tagozat az 1-2. valamint a 3-4. osztályokkal összevont.

A Suli Harmónia Alapítvány pölöskei intézményében

– Hogyan segíti a helyi önkormányzat az iskolát?

– Az oktatás valamennyi költségét az alapítvány biztosítja, az épület fenntartásával kapcsolatos dologi kiadásokat Pölöske önkormányzata. Ebben a helyhatóság előremutató kötelezettséget vállal magára, mert ha megszűnne az iskola, azzal a település szegényebbé válna. Iskola, gyerekzsivaj nélkül a közösségi és kulturális élet előbb-utóbb elcsendesedne. Szerencsére nálunk ez nem így van, hiszen tanulóink aktív részesei a település állami, közösségi ünnepeinek, társadalmi eseményeinek. Most már készülünk a karácsonyi ünnepségre, ami nálunk egyben a falu karácsonya és az idősek köszöntése is a művelődési házban. Az ünnepek szerencsés hozadéka az is, hogy ezeken az alkalmakon színpadra tudjuk állítani a gyerekeket, a nyilvános szereplés pedig mindig jó lehetőség képességeik kibontakoztatására.

– Milyen elveket képviselnek az oktatásban?

– Legfontosabb alapelvünk, hogy növendékeink széles látókörű, önképzésre képes emberré váljanak, akik a társadalom szélesebb rétegeinek változását indítják el, amely a tudás, a tanulás, a kultúra tiszteletében, a felelős állampolgári gondolkodásban nyilvánul meg. Nevelési stílusunkat az elfogadás, tisztelet, szeretet, az egyénre szabott segítségnyújtás jellemzi. A gyerekek oktatását szakos tanári ellátottság, a NAT-on alapuló kerettanterv biztosítja, ugyanúgy, mint az állami fenntartású intézményekben. Kisiskolaként  bírunk azzal az előnnyel, hogy pedagógusaink sokkal közvetlenebb kapcsolatot tudnak kialakítani a gyerekekkel.

Mivel kevesebb diák van egy osztályban, a tananyag megértésében és elsajátításában több figyelmet kapnak jóval több órai gyakorlásra, tanulói tevékenykedtetésre van lehetőség, mint egy magas osztálylétszámú iskolában. Emellett minden technikai eszköz rendelkezésünkre áll a magas színvonalú oktatáshoz. A gyerekek digitális írástudásának fejlesztését minden teremben interaktív tábla, jól felszerelt informatikaterem biztosítja. A családias légkör és hangulat befogadó iskolaként jellemezhet bennünket, ahol segítjük és támogatjuk valamennyi gyermekünk képességének, tehetségének kibontakozását.

– Milyen plusz lehetőségeket kínálnak a gyerekeknek?

– A tanévnyitó ünnepélyt követően szeptemberben mindig szervezünk egy túrát. A település szép természeti környezetben fekszik, erdőkkel, dombokkal, horgásztavakkal körbeölelve. A két horgászegyesület rendszeresen meghív bennünket, a gyerekek horgászhatnak is. A magyar diákok sportnapján több órát töltenek el mozgással tanulóink. Idén 2016 méter futottak, valamint labdajátékok, sorversenyek tarkították a programot.

Novemberben töklámpásokat készítünk a kézműves házban, ahol a szülői munkaközösség egy kis ennivalót kínál, az üdítőitalokat a helyi szörpgyár biztosítja. Az óvodai és iskolai Mikulás-ünnepséget a szülői munkaközösség szervezi, természetesen ajándékozással. A szülők finanszírozzák a kézműves foglalkozásokat is. Idén egy gyertyaöntő mester segítségével készítettek tárgyakat a gyerekek, melyekből a szülői munkaközösség a karácsonyi ünnepség előtt ajándékvásárt tart. Ebből bevételhez jutnak. A tanév másik fele is tartogat különféle programokat, a farsangtól kezdve, a gyermeknapon át az iskolai kirándulásokig.

– Milyen közös programjaik vannak másik két zalai iskolával?

– Szeptemberben mindhárom iskola felső tagozatosai a Bécs melletti Hauswirthbe kirándultak, ahol megtekintették a csoki-gyárat, majd Kismartonban (Eisen-stadt) az Eszterházy-kastélyt látogatták meg. Az alsósok az elmúlt szombaton a zalakarosi gyógyfürdő Mikulás-partijára voltak hivatalosak, és persze fürödtek is a vízi játszóházban. Az ilyen programokhoz a szülők is hozzájárulnak. Térítésmentes a karateoktatás, melynek költségét önkormányzatunk biztosítja. Ettől a tanévtől társastáncoktatásban is részesülhetnek gyermekeink (szintén mindhárom iskolában), amit az alapítvány finanszíroz.

Minden tanulónk 1. osztályos korától tanulja az angol és a német nyelvet. Ezzel az alapítvány a környéken egyedülálló lehetőséget biztosít a gyerekek számára. A gyerekek a karácsonyi ünnepségen mutatják be tánctudásukat.  2017-ben az alapítvány fennállásának 10 évfordulóját színvonalas programokkal fogjuk ünnepelni. Év végén minden suli harmóniás diák egy fergeteges medence party keretében a zalaegerszegi Aqua Cityben zárja a tanévet.

– Fontos kérdés a továbbtanulás. Hogyan segítik ebben a nyolcadikosokat?

– Jó kapcsolatot ápolunk a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályával, valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal, amely szervezetek pályaorientációs tanácsadással látják el tanulóinkat. Emellett minden évben ellátogatunk a zalaegerszegi középiskolákba, ahol a gyerekek információkat kapnak az ott zajló képzésekről, és megtekintik az iskolai tanműhelyeket is. Értesülnek a megyeszékhely önkormányzatának ösztöndíj-lehetőségeiről is, mellyel a hiányszakmákat választókat támogatják. A középiskolák visszajelzései alapján diákjaink megállják a helyüket.

– Ha kívánhatna valamit, mi lenne az?

– Mindenképpen az iskola felújítása. Az 1961-ben átadott épületre ugyanis ráférne egy kiadós rekonstrukció. A gépészet korszerűsítése mellett szeretnénk kicserélni a nyílászárókat a falak külső szigetelésével együtt, és mindenekelőtt a tetőszerkezet teljes felújítását megvalósítani, mert ez lenne a legsürgetőbb feladat. A Suli Harmónia Alapítvány fenntartásával, az önkormányzat támogató gondoskodásával továbbra is minden reményünk megvan arra, hogy kisiskolánkban még sokáig megszólaljon a csengő szeptember elsején.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK