2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új elektrotechnikai tantermek az Asbóthban

2018. január 11. csütörtök, 12:56
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Hazánkban egyedülálló, intelligens rendszerű, a jövő elvárásainak megfelelő elektrotechnikai, elektronikai tanteremegyüttest épített ki a Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola a Legrand Zrt.-vel közösen.

A mintegy ötven millió forintos beruházás jó példája egy világviszonylatban is jelentős multinacionális cég és egy szakmailag magas minőségű oktatás megvalósítására törekvő szakképző intézmény gyümölcsöző együttműködésének, mondta el a közelmúltbeli avatóünnepségen Csótár András, a megye egyik legnagyobb szakképzési intézményének igazgatója.

Az erősáramú területen legújabb fejlesztésű, modern, folyamatosan bővíthető rendszerrel 6000 amper áramerősségig bekötéseket, méréseket lehet elvégezni. A multinacionális cég mintatermeiben a gyengeáramú, az erősáramú, továbbá az otthon- és épületirányítási rendszerek össze vannak kötve. A beruházás megvalósítására szánt összeg felét adta a multinacionális nagyvállalat anyagban, eszközben és szakmai munkában, de az oktatási intézmény is hasonló méretű fejlesztést, beruházást valósított meg. A villamoshálózat cseréjével és kiépítése mellett teljesen felújították az épületszárnyat, kicserélték a melegburkolatokat, új ablakokat építettek be, felújították a falfelületeket, továbbá fény- és hőtechnikai fejlesztéseket is végrehajtottak.

A kiépült intelligens technikákat alkalmazó rendszer lehetőséget teremt az asbóthos villanyszerelő és erősáramú elektrotechnikus tanulók felkészítésére, beleértve a hazai és a nemzetközi versenyeket is. A „közoktatás minőségéért” díjjal kitüntetett minősített referenciaintézmény kitűnő eredményeket felmutatva már eddig is élen járt az Euroskills és Worldskills versenyeztetés területén. Szépségápoló versenyszámban nem csak Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is szép sikereket értek el. Az újdonsült fejlesztéssel mostantól már más szakmai területre is kievezhetnek. A termekben a versenyfelkészítésen kívül szakmai tréningeket is tartanak, amellyel a már végzett szakemberek továbbképzését segíthetik elő.

Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár kiemelte: kooperatív együttműködéssel, a tantárgyi követelményeken túlmutatva, az ágazati készségtanács filozófiájával egybecsengő, intelligens rendszerű, valós és életszerű munkahelyi körülményeket biztosító, a modern kor elvárásainak megfelelő tantermek készültek el, tökéletes helyszínt biztosítva a duális képzés előszobájának.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója az előremutató, kiváló szakmai célokat megvalósító beruházás előnyei között arról tett említést, hogy az itt végzett tanulók biztos tudással kerülhetnek ki a munkaerőpiacra.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő a megyei oktatási intézmények eredményes együttműködését dicsérte. Az oktatásba befektetni hosszú távú stratégiát jelent- mondta el. A politikai és gazdasági élet résztvevői is azon dolgoznak, hogy a fiatalok jól felfogott érdekből válasszák a szakképző intézményeket, ahol megtalálják a helyüket és a számításaikat.

Károlyi László, az idén 99 éves Legrand Zrt. vezérigazgatója aláhúzta: az innovációval és a tradíció ötvözésével, tapasztalatokat gyűjtve, magyar szakembereket alkalmazva, mindig értéket teremtve, frissességgel és dinamikával igyekeztek megtalálni a legmegfelelőbb megoldásokat a szakmai kihívásokra. A tavaly átadott három darab után ez a negyedik komplex laborjuk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK