2023.06.06., kedd - Norbert, CintiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Búcsúzik a régitől, újba költözik

2021. március 05. péntek, 15:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
Elbúcsúzik régi épületétől a zalaegerszegi Szent Család Óvoda. A megnövelt telken egy teljesen új, öt csoportszobával, tornateremmel és kápolnával rendelkező épületkomplexumot építenek fel 2022 őszére. A több mint 800 millió forintos beruházás alapkövét március 5-én tették le.

Alapkőletétel a Szent Család Óvodában

Stróbel László, Császár István, Vigh László, Soltész Miklós Balaicz Zoltán, Bognár Ákos önkormányzati képviselő, Kónya Zoltán kivitelező, Kovácsné Ujj Andrea

Az ünnepségen elsőként Kovácsné Ujj Andrea intézményvezető szólalt fel. Mint mondta, 1997. szeptember elsején állították fel az első útjelzőt, akkor nyílt meg az óvoda, amely beleszületett, és az azóta eltelt időszakban belegyökeredzett Zalaegerszeg életébe. A hit, a remény és a szeretet továbbadását küldetésének érző óvoda második jelzőoszlopát 2011-ben, a Szent család évében kapta, amikor az alapítványi létből kilépve egyházi fenntartású vált. Az immár a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartozó óvoda „csodálatos fejlődési íven” ment keresztül 24 éves fennállása során; kezdetben 43, jelenleg 105 kisgyermeket tanít az Isten szeretetére. Időközben a régi épület bevégezte küldetését. 2021-re elérkeztek a harmadik útjelzőhöz, amikor megkezdődhetett a Szent Család Óvoda új épületének kivitelezése Szent József évében.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elöljáróban ismertette az egyházi intézményeket érintő beruházásokat. Ide sorolta a Mindszenty-kert kialakítását, a plébánia, a Mária Magdolna Plébániatemplom rekonstrukcióját, a Mindszenty-iskola felújítását, torna- és vívócsarnokának megépítését, a Mindszenty József bíborosnak emléket állító múzeum létesítését, továbbá a kertvárosi templom környezetében megépítendő közösségi házat. Mint mondta, a Szent Család Óvoda megújításával a fejlesztési sorozat utolsó állomásához érkeztek. 2022 őszére készül el a kétszintes, 1120 négyzetméteres új óvodaépület, amelyben mosdóval, öltözővel ellátott öt csoportszobát alakítanak ki. A kápolna egybenyitható lesz a tornateremmel, amely közösségi térként is szolgál majd. Számára a gyermekintézmények felújítása különös jelentőséggel bír, mert ezáltal a jövő Zalaegerszegét építik, amiben mindannyian hisznek.

Az új óvoda főbejárata a Köztársaság útja helyett a Czobor Mátyás utca felől lesz

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, az ország fennmaradását szolgálja az alaptörvény módosítása, amely kimondja, a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatából jön létre, továbbá, hogy minden megfogant embernek joga van az élethez. Fontosnak nevezte, hogy a gyerekek óvodáskorúkban olyan alapot kapjanak, ami végigkíséri életüket. Méltatta a Szent Család Óvoda fejlesztését, amellyel Zalaegerszeg jó példával jár elöl a megyei jogú városok között.

Az alapkőletételi ünnepségen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP 2010-es kormányra lépésekor az egyik legfontosabb célként a nemzet megerősítését határozták meg, ami a családokon keresztül, a családtámogatási rendszerek, és munkahelyek teremtése révén valósul meg. A kormány az eltelt időszakban támogatta az önkormányzati bölcsődék, óvodák és iskolák felújítását, építését, és hasonlóképpen támogatást nyújtott az egyházi fenntartású intézmények fejlesztéseihez. Mint mondta, Zalaegerszegen is számos gyermekintézmény újult meg ennek köszönhetően, ahogy a Szent Család Óvoda is jelentős fejlesztésen eshet át, mégpedig hármas összefogással, a város, a katolikus egyház és a kormány együttműködésében.

Soltész Miklós kitért a március 8-ával életbe lépő szigorítások fontosságára. A járványügyi helyzet miatt a következő néhány hétben nem mehetnek óvodába és iskolába a gyerekek, ami nehéz döntés volt, de mindannyiunk érdeke. A szülők és a pedagógusok kitartását és megértését kérte, „mert most mindennél többet ér az egészség”. Kiemelte, hogy a gazdaság újraindítása kapcsán nagyon fontosak az olyan beruházások, mint a zalaegerszegi óvoda felújítása, amely sok embernek ad munkát.

Az ünnepségen koronavírusos megbetegedése miatt nem lehetett jelen dr. Székely János megyéspüspök; gondolatait Császár István helynöki atya tolmácsolta. Stróbel László apátplébánossal együtt áldotta meg az időkapszulába kerülő dokumentumokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK