2022.05.17., kedd - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Versenyképes tudás, megbecsült diploma

2018. december 12. szerda, 18:32
Szerző és fotó: Antal Lívia
Versenyképes tudás, megbecsült diploma – ezt kínálja a Budapesti Gazdálkodási Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási kara, ahol idén ősszel jóval 200 feletti hallgató kezdte meg tanulmányait. A kiváló elhelyezkedési mutatókkal bíró kar képzési kínálatáról dr. Gubán Miklós dékánt kérdeztük.

– Elégedettségünkre szolgál, hogy túlhaladtuk a beiskolázás tervezett 200 fős létszámát, ami köszönhető annak is, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolunk a helyi középiskolásokkal. Három, a gazdálkodási és menedzsment, a gazdaságinformatikus, valamint a pénzügy és számvitel alapszakon kínálunk képzési lehetőséget. Alapvetően két tudományterülettel, az informatikával és a közgazdaságtannal foglalkozunk. Ezen belül az informatika és a logisztika nagyon hangsúlyos, ami szintén alapvető szerepet játszik az ország gazdasági életében. Ezt egyesíti a gazdaságinformatikus képzés, hiszen karunkon kifejezetten olyan szakembereket tudunk képezni, akik egyaránt átlátják a gazdasági, informatikai és logisztikai folyamatokat. Gyakorlatias szemléletükkel képesek ezen folyamatokat támogató informatikai rendszerek, mint például a vállalatirányítási rendszer, tervezésére, működtetésére.  

A BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán

– Milyen tudással vértezi fel a hallgatókat a két másik alapszak?
– A gazdálkodási és menedzsment alapszakon olyan közgazdászokat képzünk, akik a stratégiai gondolkodás birtokában képesek a gazdálkodási folyamatok irányítására, működtetésére, és az ehhez kapcsolódó munkakörökben vezetői feladatok ellátására. A pénzügy és számvitel alapszakon olyan tudásra tehetnek szert hallgatóink, amely képessé teszi őket egy vállalat, vagy bank pénzügyi és számviteli rendszereinek teljes átlátására, kontrolling eljárások alkalmazására, akár stratégiai döntések meghozatalára.
A zalaegerszegi gazdálkodási kar erős hagyományokkal rendelkezik a közgazdászképzésben. Infrastruktúránknak és kiváló oktatóinknak köszönhetően a környék legmagasabb szintű képzőhelye vagyunk. A szakember-utánpótlás bázisaként valóban olyan szakembereket tudunk kibocsátani, akik egyből megállják a helyüket munkahelyeiken. A városban és a megyében most zajló nagyon fontos fejlesztésekhez ez valóban elengedhetetlen.

– Ebben szerepet játszik a duális képzési forma is.
– Az első duális hallgatóink idén februárban vehették át diplomájukat. A nálunk folyó duális képzés sikerességét bizonyítja az is, hogy az Országos Tudományos Diákköri Konferencián első helyet ért el egy duális hallgatónk. Ez azt igazolja, hogy a duális képzésben is tudják teljesíteni a követelményeket a hallgatóink. Előnyként említhetjük meg, hogy friss diplomásként nem kell végigmenniük a betanulási folyamaton egy vállalatnál, továbbá azt, hogy a gyakorlat ideje alatt pénzt is kereshetnek. Mindazonáltal nem célunk, hogy mindenki duális képzésben vegyen részt, mert aki tovább akar lépni mesterképzésre, annak jobb a hagyományos képzés. Ez nemcsak a budapesti anyaegyetemen áll rendelkezésre, itt a zalaegerszegi karon pénzügy mesterképzésen tanulhatnak tovább levelező munkarendben.

– Milyen ösztöndíjakkal élhetnek a hallgatók?
– A gazdaságinformatikus alapszak állami ösztöndíjas képzés, míg a gazdálkodási és menedzsment valamint a pénzügy és számvitel önköltséges. Változás, hogy a korábbi évekhez képest már a közgazdászképzésre is kapunk néhány állami ösztöndíjas helyet. Az önköltséges hallgatóink számára hoztuk létre „Biztos Jövő Ösztöndíj” elnevezéssel egyetemi ösztöndíjalapunkat, hogy a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő hallgatókat támogathassuk. Egyetemünk a rászorultság alapján is biztosít támogatást a hátrányosabb helyzetű, jól tanuló hallgatók számára. Kiemelném a Zalaegerszeg Felsőoktatásáért Közalapítványt, amely idén 68 hallgatónk tanulmányait segíti ösztöndíjjal.

– Milyen célokat fogalmaztak meg?
– Szeretnénk erősíteni a kutatási és tudományos tevékenységet, azáltal is, hogy a tudományos műhelyek munkájába bevonjuk a tehetséges hallgatókat. Fontos célunk a nemzetköziesítés, melynek egyik lehetősége az Erasmus mobilitási program. Elsősorban a hallgatói csere növelése érdekében angol nyelvű kurzusok szervezésébe fogtunk, melyeknek házon belül adunk helyet. Kiemelném a december 6-i 3. LIM konferenciánkat nemzetközi résztvevőkkel, melyen Caitlin Jones brit nagykövet-helyettes a Brexitről tart majd előadást. Örömünkre szolgál, hogy hamarosan elkezdődik az F-épület tantermeinek felújítása egyetemünk beruházásában, ami a korszerű oktatási módszerekhez igazodó feltételeket teremti meg. Legfőbb célunk, hogy a helyi munkaerőpiacot támogassuk, a város és a megye gazdaságát erősítsük a helyi és környékbeli fiatalok magas színvonalú képzésével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK