2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vonzóvá tenni a katonai életpályát

2020. október 08. csütörtök, 14:06
Szerző és fotó: Antal Lívia
Honvédkadét-szakképzésnek ad helyet a következő tanévtől a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikuma. A honvédkadét, gépjármű-mechatronikai technikusképzés elindításáról szóló írásbeli miniszteri engedélyt a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át a város és az intézmény vezetőinek.

Gépjármű-mechatronikai technikusokat képeznek majd

Dr. Ruszin Romulusz elmondta: az ország több mint hetven iskolájában zajlik már kadétképzés a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében, melynek célja, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára a katonai életpályát. Ha ismereteket szereznek a honvédelem fontosságáról, bátran állnak majd a haza védelme szolgálatába, ami a legszentebb és legszebb hivatás. Kiemelte, a haderőfejlesztési program nem csupán új fegyverek, fegyverrendszerek beszerzéséről szól. Azáltal, hogy Zalaegerszegen épül fel a Lynx gyalogsági harcjárművek üzeme, megteremtődnek a feltételek, hogy a szükséges technikai eszközök itthon kerüljenek gyártásra. Mint fogalmazott: „éppen ezért nem tehetjük meg, hogy nem készítjük fel a magyar fiatalokat arra, hogy ebben a 21. századi technológiában, mint készítő, mint alkalmazó ne vegyenek részt”. Zalaegerszegen ezért indítanak gépjármű-mechatronikai technikusképzést, ami a Magyar Honvédség és a magyar hadiipar jövője szempontjából is fontos. A végzős diákok továbbtanulhatnak, várja őket a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vagy bármelyik műszaki egyetem.

Szabó Károly, a ZSZC kancellárja, Németh Dezső, a Munkácsy Mihály Technikum igazgatója, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Ruszin Romulusz, a HM humánpolitikai államtitkára,
dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Vizlendvai László, a ZSZC főigazgatója

Balaicz Zoltán polgármester a város a haza védelmében évszázadokra visszanyúló jelentős szerepéről beszélt, megemlítve többek között a 47-es honvédszázlóaljt, és annak hadnagyát, Püspöki Gráciánt, aki elsőként tűzte ki a magyar lobogót a visszavett budai várra 1849 májusában. A polgármester kiemelte: a zalai megyeszékhely katonahagyományai miatt is örömmel csatlakozik a haderőfejlesztési programhoz, amellyel „nemcsak a NATO-vállalásainkat tudjuk teljesíteni, de saját biztonságunkat is szolgáljuk vele”. Hangsúlyozta: a német Lynx (hiúz) gyalogsági harcjárművek gyártása 2022-ben kezdődik meg Zalaegerszegen, amelyhez jól illeszkedik a most bejelentett honvédkadét-szakképzés is.

Végül Németh Dezső, a Munkácsy Mihály Technikum igazgatója mondott köszönetet a képzés elindításáért a Honvédelmi Minisztériumnak és a város vezetésének.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK