2024.05.22., szerda - Júlia, RitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A járvány nyertesei a gyerekkönyvek

2020. június 26. péntek, 16:55
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A járvány idején leginkább a gyermekeknek szóló könyveket vásárolták a zalaegerszegiek. A veszélyhelyzet kihirdetése után ugyan jelentősen visszaesett a könyvek iránti kereslet, ám húsvét előtt megugrott a forgalom. Harry Potter pedig újra sláger.

Harry Potter újra sztár, az útikönyvek nem fogynak

A Simon István Könyvesház üzletvezetőjét, Horváth Norbertet kérdeztük a veszélyhelyzet alatti, és a jelenlegi vásárlási szokásokról. A szigorítások idején egyedül ők tartottak nyitva, persze a korlátozások és a biztonsági előírások betartása mellett. Mint mondta, a vásárlók szerencsére a kezdetektől fogva együttműködőek voltak, mindenki komolyan vette a szabályokat.

- A korlátozások bevezetése után érezhető, sőt mondhatni drasztikus volt a visszaesés, ám a húsvét közeledtével ismét sokan keresték fel az üzletet. Mondván; húsvét nincs könyv nélkül. Idén viszont szinte csak a gyermekkönyvek és a gyerekeknek szóló foglalkoztató füzetek fogytak. Illetve az akciós termékek iránt volt inkább kereslet – idézte fel az üzletvezető.

Horváth Norbert: az idei újdonságok inkább őszre várhatók

A könyvesbolti csapat érdekesnek találta azt is, hogy a felnőttek maguknak most nem nagyon vásároltak sem krimit, sem szerelmes regényeket, vagy más bestsellereket. A fiatalabb korosztályoknak szóló kötetek közül pedig újra Harry Potter lett a sláger, pedig ez a divathullám egyszer már lecsengett. Az üzletben azzal magyarázták a jelenséget, hogy most vált olvasóvá egy olyan korcsport, akiknek húsz évvel ezelőtt már a szüleik is olvasták a roxforti varázsiskola növendékeinek kalandjait. Vélhetően úgy gondolták, hogy az izgalmas kötetek jó elfoglaltságot biztosítanak majd a karantén alatt (az online tanórák után) a gyerekeiknek is.

- A Harry Potter könyveken kívül még mindig népszerű a Rumini-sorozat, de megunhatatlannak tűnik a Bogyó és Babóca is. Népszerű továbbá Fiala Borcsa Balatoni nyomozás című kötete. De a Mit, Miért? Hogyan? ismeretterjesztő sorozat tematikus könyveit is sokan keresték, csakúgy mint a „klasszikus” kötelező olvasmányokat. Azt persze nem tudjuk mérni, hogy mennyien rendeltek házhoz könyveket. Feltételezzük, hogy sokan, hiszen boltunk átvevőhelyként is működik, és érzékeltünk egy ugrást az online rendelések terén.

Megtudtuk azt is: húsvét után ismét volt némi „pangás” a könyvkereskedelemben, de aztán lassan visszatértek a vásárlók, és már a felnőtteknek szóló kiadványok iránt is újra van kereslet. Az újdonság viszont egyelőre kevés, hiszen a könyvpiacot világszerte negatívan érintette a járványhelyzet. Elmaradtak a nagy könyvfesztiválok, az író-olvasó találkozók és csúsznak az új kötetek megjelenései is. A hazai kiadók azt ígérik, hogy ősszel indul majd be az élet, arra időzítik a friss könyvek bemutatóit.

Horváth Norbert úgy látja, hogy a járvány egyértelmű vesztesei az útikönyvek. A tavaszi-nyári szezonban mindig rengeteg fogy belőlük, most viszont szinte senki nem érdeklődik irántuk. Legalábbis egyelőre. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK