2022.11.29., kedd - TaksonyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Irodalmi kalandozások és színháztörténet

2019. október 31. csütörtök, 18:26
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Megjelent a Pannon Tükör idei ötödik száma. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett lapszám- és kötetbemutatón dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Felidézte a periodika, és az azt kiadó szervezet múltját; a kulturális folyóirat ugyanis jövőre 25 esztendős lesz. Az eltelt időszak sikerét jelzi többek között az is, hogy a közelmúltban példányszámot kellett emelniük, országszerte egyre több újságosstandon kapható a lap, és egyre több író-olvasó találkozóra hívják a szerkesztőket.

Új Pannon Tükör lapszám és Merő Béla kötet

Merő Béla, Bubits Tünde, Nagygéci Kovács József és dr. Gyimesi Endre

A Pannon Tükör legfrissebb számát Bubits Tünde főszerkesztő és Nagygéci Kovács József főszerkesztő-helyettes mutatta be. Elhangzott: a szépirodalmi rovat szerzői között megtaláljuk Zalán Tibor és Babiczky Tibor költőket, valamint Szabó Imola meseírót. A helytörténet rovatot ezúttal Molnár András történész, levéltárigazgató jegyzi, aki Deák Antal haláláról és emlékezetéről írt tanulmányt. A kritika rovatban szó esik Lovasi András dalszövegeiről, amik költeményekként is megállják a helyüket. A társművészetek rovatban pedig Karáth Anita írása olvasható a Griff Bábszínház Nyúl Karcsi a Vizslaparkban című ősbemutatójáról.

A lapszámbemutatót kötetbemutató követte: a közelmúltban jelent meg Merő Béla rendező „Egy színházalapítás viszontagságai” című könyve, mely a székelyudvarhelyi színház létrejöttének nehézségeibe avatja be az olvasót. A szerzőnek tavaly már napvilágot látott egy hasonló kötete, akkor a zalaegerszegi Reflex Színpad történetét foglalta össze az alapító-rendező.

Az új könyvvel kapcsolatban Merő Béla elmondta: 20 éve alapította meg a székelyudvarhelyi színházat, ami embert próbáló feladat volt. A politikai helyzet és a bürokratikus akadályok miatt néha kaffkai helyzetekbe sodródott. (A kötet többek között ezekről is beszámol.) A színház viszont azóta is él és működik, ami mégiscsak örömre ad okot.

A kiadványból Urházy Gábor László színművész és Molnár Árpád az egykori Reflex oszlopos tagja olvasott fel részleteket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK