2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A költészet napjára készülnek a Hevesi-színházban

2024. április 02. kedd, 18:42
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A magyar költészet napján, április 11-én, délután három órakor bő félórás műsorral várják a fellépők az érdeklődőket a Hevesi Sándor Színház bejáratához. A rendezvény ötletgazdája dr. Besenczi Árpád direktor, a műsor összeállítója pedig D. Varga Ádám színművész.

Ismert költők kevésbé ismert versei kerülnek műsorra

D. Varga Ádám

- Már évek óta szavaltunk csak a magunk szórakoztatására a költészet napján a kollégákkal, melyekről videó-felvételek is készültek, és így nyilvánosságot is kaptak ezek. Ezért külön öröm volt számomra, amikor az igazgató úr felkért, hogy szervezzem meg a nyilvános műsort az idén – mondta D. Varga Ádám, aki már diák évei óta elkötelezettje a klasszikus és a kortárs verseknek egyaránt. – Valamilyen koncepciót ki kellett kitalálnom, hogy Zalaegerszeghez köthető legyen az egész. Azt gondoltam, hogy sok közterület van elnevezve valamelyik költőről, így ez lesz a szál, amire időben és térben felfűzzük a verseket. 15 kolléga, többségében színészek jelentkeztek a szereplésre. A költeményeket én választottam ki, az előbbiek alapján, illetve igyekeztem a „közhely” verseket kikerülni, kicsit a költők kevésbé ismert oldalát is megmutatni. Például, hogy Aranyban is ott volt a forradalmár, Petőfi pedig tudott nagyon mulatozó is lenni. De azért lesznek kihagyhatatlan költemények is. 

- Önkéntes volt a jelentkezés?

- Igen, felhívást tettem közzé, még hetekkel ezelőtt, hogy legyen idő felkészülni. 15 fő jelentkezett, néhányan megzenésített verset vállaltak. Besenczi Árpád is részt szeretne venni, így övé lesz a zárás. Hevesi Sándor költészettel kapcsolatos gondolataiból ollóztam össze. Így lesz zalaegerszegi a keret. Sok ötletem lett volna még a kivitelezéshez, de két próba között lesz ez a műsor, ami korlátozza a lehetőségeket. A lényeg, hogy valami elindult ezen a téren. 

- Kortárs zalaegerszegi költők művei is elhangoznak majd?

- Most nem, mert más a stílusuk, tematikájuk ezeknek a verseknek. Talán egy legközelebbi alkalommal. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK