2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A színháznál jobb gyógyszer nincs

2023. április 23. vasárnap, 19:07
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A 35 éve működő Színházbarát kör vendége ezúttal Gergely Róbert színész, énekes, vagy amivel ő leginkább önazonosnak vallja magát, énekes színész volt. A beszélgetőtárs pedig Iványi Ildikó, aki a tagság nevében tette fel kérdéseit.

 Gergely Róbert a színházbarátok körében

A diákkor kapcsán a színművész felidézte, szülei (Vajek Róbert és Vajek Jutka újságírók) gyakori költözése miatt az általános iskolát négy különböző intézményben járta ki. Ebbe a vándorlásba „szocializálódott” és ez a vándorlás jellemzi felnőttkori színészi munkáját is. Szeret jönni-menni, új dolgokat kipróbálni, kíváncsi. A zalaegerszegi társulathoz egy hirtelen jött felkérés után került vendégművészként. Tavaly az „Érettségi” című darabban iskolaigazgatóként láthattuk őt. Mint mondja, a lehetőségekkel élni kell, ez is ilyen volt, melynek köszönheti, hogy egy „aranyos” társulattal dolgozhat együtt az idén újra, a „Tanulmány a nőkről” írójaként. De Szécsi Pál önálló esttel is színpadra állt már Zalaegerszegen néhány évvel ezelőtt.

A tragikus sorsú énekessel való kapcsolódás is szóba került. A fiatal korában többek által hangoztatott hasonlóság inkább távolította Szécsi Pál dalaitól. Amikor azonban megismerte egy dokumentumfilm kapcsán a szomorú és sok „miértet” maga után hagyó énekes sorsát, szívesen vállalta az életét bemutató darab főszerepét. Ez a szerep Szécsi Katalin, Szécsi Pál nővére, barátságát is magával hozta ajándékul. 

Énekesi karrierjét két eMeRTon díjjal és két Arany Zsiráf díjjal is elismerte a szakma. Nem színésznek készült egyébként, és mivel nem volt kedve az iskolában tanított dolgokat tanulni, a gimnáziumot szakmunkásképzőre cseréltették vele a szülei. Így szerzett fényképész szakmát. De irodalmi és zenei vénáját, tehetségét felfedezte tanára, így került országos szavalóverseny legjobbjai közé. Itt figyelt fel rá az egyik zsűri tag, Kerényi Imre, akinek az akkor induló, első osztályába felvételt nyert. 1980-ban végezte el a Színház és Filmművészeti Főiskolát. Már főiskolásként szerepelt egy mondat erejéig a Hamlettben, ami a mai napig nagy büszkesége. Egyébként jellemzően vígjátékokban és zenés darabokban játszik. Végül olyan hivatása lett, ahol reggeltől estig tanulni kell. De mivel ez érdekli, ezt szívesen meg is teszi. 

Nevét (Vajek Róbert) azért változtatta meg Kerényi Imre tanácsára, hogy kilépjen a közismert szülők névárnyékából. Így sikereit vagy kudarcait függetleníteni tudta a hírnév tehertől. Többek között vallja, hogy a színház közösségteremtő erejénél jobb gyógyszer nincs, ezt maga is megtapasztalhatta az elmúlt évek kényszerű szünetében. A betöltött 65. életévvel energiáját annak köszönheti, hogy a mai napig azzal foglalkozhat, amit igazán szeret - hangzott el többek között. 

Gergely Róbert az idei évadban május 12-ig látható Zalaegerszegen a fent nevezett vígjátékban. Majd november 3-án lesz városunkban újabb fellépése, ahol modern trubadúrként áll színpadra egy önálló esttel. 
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK