2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bábszínház minden elsősnek

2021. szeptember 27. hétfő, 19:27
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Címkék:
Részt vesz az országos Lázár Ervin Programban a Griff Bábszínház. A projekt célja, hogy egy évben legalább egyszer még a legkisebb településeken élő általános iskolások is eljussanak valamilyen kulturális rendezvényre.

Felújítják Az égig érő fa című mesét

Az első évfolyamosokat országszerte a bábszínházak várják. A Griff társulata a következő hetekben, hónapokban „A széttáncolt cipellők” és „Az égig érő fa” című mesékkel várja a megye közel 2400 elsősét – tájékoztatta Szűcs István igazgató a sajtót. Hozzátette: az első héten a zalaegerszegi, ezt követően pedig a nagykanizsai és a lenti tankerület diákjai nézhetik meg ingyenesen valamelyik előadást. Mindkét darabot játszották már tavaly is, ám a járvány miatt csak néhány alkalommal, „kijátszani” sajnos nem tudták őket.

Halasi Dániel

Különösen igaz ez „Az égig érő fa” című népmesére, melyet eddig csak kétszer adtak elő, illetve készült belőle egy tévés felvétel. Lassan véget érnek a darab felújító próbái, és nemcsak a Lázár Ervin Program részeként, hanem a színház bérletes előadásainak sorában is láthatják őket a gyerekek. (Kicsik és nagyok egyaránt, hiszen bérletes napokon jegyvásárlásra is van lehetőség). Tizenegy hónap telt el azóta, hogy utoljára színpadra léptek vele, jó most felfrissíteni egy kicsit, látva azt is, hogy hol kell még finomítani rajta – fogalmazott.

Halasi Dániel, a szóban forgó előadás rendezője többek között elmondta: a mesének négy-öt változata is ismert, ebből szemezgették ki a fontos motívumokat. Az azonos című népmesét Szabó Attila írta át színpadra. A történet arról szól, hogy a sok titok sok bajt is hoz, ha elzárjuk a családtagok elől. Kell egy új generáció, aki ezeket a feszültségeket feloldja. 

A díszlet és a szöveg a modern és a népies között mozog és ugyanez a helyzet a zenével is. A mese úgy őrzi hagyományokat, hogy közben igyekszik a mai gyerekeket megszólítani, lehetőleg a saját nyelvükön. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK