2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Érzelemgazdagság munkában, dalban

2016. szeptember 22. csütörtök, 15:22
Szerző: -pet-
Lemezbemutató koncert, beszélgetés és dedikálás is várta a legutóbbi Egerszegi Páholy közönségét, akik ezúttal Udvaros Dorottya színművésszel találkozhattak.

A Nemzeti Színház társulatának tagjával Karáth Anita, a rendezvény háziasszonya beszélgetett. Az est koncerttel indult: a 2015 őszén megjelent Majdnem valaki című album dalai csendültek fel. A számok zeneszerzője Hrutka Róbert, aki ezúttal gitárosként játszott a színművész zenekarában. A dalok szövegeit Bereményi Géza írta, akit leginkább Cseh Tamás szerzőtársaként ismer a közönség. De évekig a zalaegerszegi teátrum művészeti vezetője is volt.

udvaros dorottya

Koncert és találkozás Udvaros Dorottyával

A koncertet követő beszélgetésből kiderült: húsz évvel ezelőtt Udvaros Dorottya járt már Zalaegerszegen, szintén egy lemezbemutató alkalmával. Akkor az Átutazó című albummal találkozhattak a helyi rajongók. A színművésznek az volt az első lemeze, s igazából nem tudja, hogy a Dés László-Bereményi Géza szerzőpáros miért is őt választotta annak idején arra, hogy elénekelje a dalaikat. 1985-ben járunk; Udvaros a Katona József Színház tagja ekkor, s mint mesélte abszolút nem vágyott énekesi karrierre. Talán valami színdarabban hallhatták a dalszerzők énekelni, s az tetszett meg nekik.

Akárhogy is, Bereményi szövegei nagyon megfogták a művésznőt. Annál is inkább, mert egy színész számára mindig fontos, hogy egy szövegnek története legyen. Arra a bravúrra pedig csak Bereményi Géza képes, hogy egy háromperces dalban emberi sorsokat, drámákat, izgalmas és megindító történetek sűrítsen bele.

Ez az érzelemgazdagság a legújabb lemezen is tetten érhető. A repertoárban néhány régi Cseh Tamásnak írott dal újrahangszerelt változata is szerepel. A színművész szerint Cseh Tamás dalai azért lehetnek még ma is népszerűek és aktuálisak, mert mérhetetlen szabadság és őszinteség árad belőlük. Ez az „egy szál gitáros” őszinteség ma már kevésé jellemző a zenei kínálatra.

udvaros dorottya

Udvaros elárulta: úgy lehet valaki szerencsés, és a sors kegyeltje, ha a bukásokat komolyabban veszi a sikereknél. Hiszi, hogy ha valami nem is sikerül (és itt főleg a Nyugalom című, Bartis Attila regényéből készült filmre gondolt, melynek ő volt a főszereplője; a film viszont a hazai szemlén nagyot bukott) a befektetett energia mégsem vész el. A munka során szerzett tudás és tapasztalat ott megmarad, és később is hasznosítható. Emiatt a sikertelenségek, kudarcok sem szomorítják el.

A színművészt hamarosan az egyik kereskedelmi tévé új sorozatában, illetve Gigor Attila Kút című új filmjében láthatja legközelebb a közönség.

Az Egerszegi Páholy dedikálással zárult. Legközelebb november 25-én várják a közönséget; az est, illetve Karáth Anita vendége a Buda Folk Band zenekar lesz.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK