2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Férfi-nő kapcsolatok a ZA-KO fesztiválon

2021. július 02. péntek, 18:57
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Kvártélyház Kft.
Lassan egy évtizede annak, hogy a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivállal (ZA-KO) veszi kezdetét a Kvártélyház Nyár rendezvénysorozat. A nyári színházat működtető helyi csapat a Manna Kulturális Egyesülettel közösen fáradozik azon, hogy évről évre tartalmas, színvonalas, ám mégis könnyed és szórakoztató előadások érkezzenek Zalaegerszegre.

Szerelem, házasélet, magány

A cél az, hogy az ország kisebb színházi társulatainak aktuális darabjait láthassa a közönség. Idén többek között az Orlai Produkciós Iroda, a Veres1 Színház, a Mozsár Műhely, a 6Szín Teátrum egy-egy előadását láthatták a nézők, de színpadra állt a Grecsó Krsiztián – Hrutka Róbert páros (illetve Tandem), Tompos Kátya színész és Balázs János zongorista, sőt a helyi Griff Bábszínház társulata is, hogy a legkisebb korosztályt szórakoztassák Pim, a földimalac kalandjaival.

A lemez két oldala: Horváth Lili és Kovács Patrícia

A június 21-i nyitóesten az első produkció mindjárt egy ütős, iróniától sem mentes zenés irodalmi kalandozás volt, mégpedig Grecsó Krisztán író verseinek és novelláinak világába. A szerző – aki nem is olyan régen vehette át a Libri irodalmi közönségdíját – Hrutka Róbert zeneszerzővel közösen lépett színpadra. Az „Első évre fecske” mesélős, dalos esten (ahol Grecsót mint gitárost is megismerhették a nézők) részben az író megzenésített versei kerültek a repertoárba, de néhány novelláját is felolvasta. Kiüresedő emberi kapcsolatok, magány, szerelem, apaság, elmúlás – nagyjából ezek lehetnének az előadás kulcsszavai. De az is megerősítést nyert, hogy az író mindig kiváló megfigyelő, ám ha valamiért a megfigyelés mégsem lehetséges, még mindig kitalálhat dolgokat. Grecsó novellái pedig ebből a kettősségből épülnek fel, némi fanyar humorral tálalva az emberi esendőséget. 

A lemez két oldala: Elek Ferenc és Simon Kornél

Általánosságban is elmondható, hogy az idei ZA-KO egyik központi témája a férfi-nő kapcsolat volt. A fiatalkori udvarlás és párválasztás bénázásai, az ebből eredő (akár életen át tartó) érzelmi sérülések, valamint a házasságok kiüresedése nemcsak napjaink társadalmának jelenségei. Érthető, hogy az írók, rendezők mindig szívesen nyúlnak ehhez a témához. Épp ezért első ránézésre ígéretesnek tűnt a Janikovszky Éva művéből színpadra állított „A lemez két oldala” című előadás, olyan jeles szereplőkkel, mint Horváth Lili, Elek Ferenc, Kovács Patrícia és Simon Kornél. Adta volna magát a mű alapkomikuma is: ha a helyzet úgy kívánja, villámgyorsan nézőpontot tudunk váltani egy új szituációban, egy másik beszélgetőpartner – vagy saját magunk védelme – kedvéért. Hiszen mint tudjuk, a lemeznek mindig két oldala van.

Kár, hogy ez most inkább „lejárt lemezre” sikerült, és a házasélet unásig ismert kliséinek felolvasásán túl, nem futotta többre. Mintha egy ’80-as évekbeli televíziós kabarét néztünk volna; és nem biztos, hogy minden retró-jelenet vicces 2021-ben is. Főleg ha nem kifigurázza, hanem elfogadja a sztereotípiákat. Aki a felismerés örömével (?) nevet, azért teszi, mert maga is ebben él. Tényleg nincs esély a változásra? Nem lehet házastársi témában új lemezt feltenni..?

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK