2022.08.16., kedd - ÁbrahámZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hasonmások a Kvártélyházban

2020. július 01. szerda, 21:04
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Igazi nyáresti szórakozást és fülbemászó slágereket ígér a Hasonmások című revü-musical. A Kvártélyházi Szabadtéri Színházi idei legújabb bemutatója ugyanakkor az 1970-es évek mindennapjait, fonákságait is igyekszik bemutatni a közönségnek. Persze vicces formában.

Pozsgai Zsolt író 2013-ban készült művét Tompagábor Kornél viszi színre, a zene pedig Nagy Tibor zeneszerző munkáját dicséri. A Hasonmások ősbemutató lesz, hiszen eddig még sehol sem került közönség elé a darab. Ezért a nyári színház első olvasópróbáján – mely ezúttal sajtónyilvános volt – maguk a szerzők is jelen voltak.

A hetvenes évek hangulatát idézi a darab

Azt a sort folytatja ez az előadás, amit a Hotel Menthol-lal, a Szép nyári nappal, vagy akár a Padlással elkezdtünk. Vagyis a rendszerváltozás előtti korszakot idézzük meg egy kicsit humoros, szórakoztató formában. Sok-sok zenével – válaszolta kérdésünkre Tompagábor Kornél rendező. Megjelenik a tanácselnökök, az operatív ügynökök, elvtársak, vagyis a kommunizmus világa. Mindez egy kaszinó alapítása köré szervezve. A kiindulási helyzet ugyanis az, hogy a hetvenes évek Magyarországán, egy kisvárosban a tanácselnök megalapítja az első kaszinót. A nyitóünnepségre pedig meghívja az ország két legnépszerűbb énekesét. Ebből adódik aztán majd a bonyodalom.

A rendező hozzátette: a darab szembesít minket azzal, hogy hogyan is nézett ki ez a világ. De nem bántó, vagy ítélkező módon. Ez nem is célja az előadásnak, mint ahogy az sem, hogy mondjuk ügynököket nevesítsen. A cél sokkal inkább a szórakoztatás; hogy az említett időszakot kissé groteszk, vicces formában ábrázolják, sok helyzetkomikummal, na és igazi slágerekkel. Felcsendül például a „Táncoló fekete lakkcipők”, az „Ez majdnem szerelem volt”, és a „Száguldás, Porsche, szerelem” is. Az egyik érdekesség pedig az lesz, hogy mivel a darab szerint a Kaszinóban a helyi néptánccsoport is fellép, az elődás szereplői között a Zalai Táncegyüttes néhány tagját is láthatja a közönség. Így például Kósa Ruben, a „Zalások” vezetője, színészként is kipróbálhatja most magát.

Az olvasópróbán Nagy Tibor zeneszerző elmondta: olyan népszerű slágereket szedett csokorba az előadáshoz, melyeket korábban a legismertebb hazai előadóknak, énekeseknek írt. Most kitalált szereplők számára rendezte össze a dalokat, amik jól passzolnak majd a hetvenes években játszódó sztorihoz. Remekül visszaadva a korszak hangulatát.

Csakúgy, mint az a néhány régi tárgy, újság és személyes emlék, amit Tompagábor hozott el az első próbára, afféle szemléltetésképpen. Hiszen a színészek jó részének még a szülei is csak gyermekek voltak a hetvenes években.

Pozsgai Zsolt mindehhez hozzátette: örül, hogy a járvány ellenére mégis sikerül összehozni az előadást, hiszen minden bizonytalan volt még néhány héttel ezelőtt is. Tompagábor Kornéllal és Nagy Tiborra már korábban is dolgoztak együtt, és a zalaegerszegi színházi „terep” sem ismeretlen számára. Mint mondta, a Hasonmások megtörtént eseten alapul; valóban volt egy kisváros, ahol a tanácselnök kaszinót alapított. Hogy miért ez lett a darab címe? Nos, nyilván valami titok lappang a háttérben, és valakik alteregói valakiknek.

Az előadás ősbemutatójára július 31-én kerül sor. A főbb szerepekben pedig Borbély Richárdot, Foki Veronikát, Hertelendy Attilát, Kovács Virágot, Szakály Aurélt és Ticz Andrást láthatja a közönség.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK