2020.08.10., hétfő - L?rincZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Merre jár a Pál?

2019. október 14. hétfő, 18:13
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Tamkó Sirató Károly máig népszerű művének átdolgozásával folytatódik a Griff Bábszínház idei előadássorozata. Az Ecki, Becki, Tengerecki című zenés mesét szombaton mutatták be a gyerekeknek.

A premier előtti sajtótájékoztatón Szűcs István igazgató elmondta: az egész előadás Tamkó verseire épül, nincs benne vendégszöveg, ami ritkaságnak számít a bábszínház életében. A verseket Khaled-Abdo Szaida dramaturg szerkesztette kerek egésszé, a meséhez Dés András írt zenét, Szőts Orsolya pedig a díszleteket és a bábokat tervezte.

 Tengerecki a Griffben

Kovács Petra, az előadás rendezője a sajtótájékoztatón elárulta: generációk nőttek fel Tengerecki Pál versekbe szedett történetén, ezért is gondolták azt a dramaturggal, hogy a kötetből egy jó bábelőadást lehet szerkeszteni. A főhős természetesen maga Tengerecki, akire sok kaland vár: tengerre szál, űrutazáson vesz részt, meglátogatja a sivatagok lakóit. Aztán élményekkel feltöltődve hazatér, mert otthon, csak egy van.

Az előadás követi a versek világát, ám az is fontos szempont volt, hogy mégse versmondás legyen az előadás, hanem történetmesélés. Ezt segítik a képregényszerű díszletek, és az egyszerű síkbábok. Mindezek ellenére egy nehéz darabról van szó; mármint színészi oldalról. Matola Norbert és Szlinyi Arnold játsszák végig az előadást, mégpedig úgy, hogy ők szólaltatják meg a szereplőket, közben mozognak és szinte folyamatosan zenélnek, hiszen ez egy élő zenére épülő mese. A különös hangzást looperrel (élőben felvett és visszajátszott effektek) érik el, ezért mindent nagyon pontosan meg kell tanulniuk a művészeknek.

Szűcs István a bábszínház friss híreiről is tájékoztatott. Elhangzott: a napokban tértek vissza a nagyváradi erdélyi magyar bábszínházak fesztiváljáról, ahol komoly szakmai- és közönségsikereket értek el. Három babaszínházi előadásukkal vendégként mutatkoztak be, de a versenyprogramban is részt vettek. A Griff művészeti vezetője, Bartal Kiss Rita ugyanis két előadást rendezett. Az Egyszer volt… című darabot – mely elnyerte a zsűri fődíját és a gyerekzsűri díját is – a marosvásárhelyi társulattal vitte színre, a Szélszabadító pedig (melyet a szatmárnémetieknek rendezett) a pedagógusok díján túl a Benedek Elek-díjat is megkapta. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK