2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Para a színházban

2023. június 09. péntek, 18:36
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Évadzáró után, június 5-én került sor egy új ifjúsági darab bemutatójára a Hevesi Sándor Színházban. Mihály Péter rendezésében játszák a PARA című művet, mely aktuális iskolai konfliktusokat feszeget. A diákok közül valaki feltöri a kréta rendszert, átírja a jegyeket, a tanári kar pedig különböző vérmérséklettel nyomozni kezd.

Beszélgetés Mihály Péter rendezővel

- Miért ez a téma? Gondolom nem véletlen, főleg az utóbbi idők zalaegerszegi diák „csínytevései” kapcsán – kérdeztük a rendezőt.

- A darabot még az említett események előtt választottam, de mindenképpen olyan témát szerettem volna, ami húsbavág. Ez a remek sztori szinte égette a kezem. A Lázár Ervin program pedig lehetővé tette az előadás létrehozását az érintett felsős korosztály számára. A sztori hatodik- hetedikesekről szól.

- De nemcsak róluk. Legalább annyira a pedagógusokról és a szülőkről is.

- Mint minden jó darab, az egész társadalomnak, és társadalomról tud lenyomatot adni, így kritikai éllel vizsgál egyes pedagógiai irányvonalakat is. Az iskola is olyan, mint bármelyik munkahely: vannak, akik kiválóan végzik a dolguk és vannak, akik kevésbé. A darabbéli fiktív tanári karban nézetkülönbségek vannak a különböző hozzáállások miatt és ezek között az igazgatónő (Pap Lujza) láthatóan őrlődik. Előadásunk igyekszik a lehető legszélesebb spektrumot mutatni a társadalomból – mondja Mihály Péter.

- Nagyon alaposan kidolgozottak a karakterek. Ez mennyiben rendezői munka? 

- Az emberi természet, a lélek, összetett, izgalmas és rejtélyes. Figyelem az életet, meg a helyzeteket és később előjönnek az archetípusok. Egyszerre élem és analizálom a velem és körülöttem történteket. „Melós” rendező vagyok, már az olvasópróbára felkészülten érkezem, illetve volt a “Peter” című darab, ahol egyedül 22 karaktert formáltam, az is jó iskola volt, valahol előkészítette ezt a munkámat. De mindenképpen közös volt az alkotás, hisz most olyan fiatal csapat van a színházban, akikkel újra lehet nagyokat álmodni a Tantermi Deszkára. 

- Bár ifjúsági darab, egyáltalán nem ujjgyakorlat a színészeknek, hiszen Pap Lujza zseniális igazgatói alakítása mellett, a többiek (Dura Veronika, Támadi Anita, Kovács Virág, D. Varga Ádám, Kovács Martin) 15 szerepben láthatók, gyors váltásokkal.

- A váltás a kívülállónak bravúrosnak tűnhet, de valójában egy-egy karakter megteremtése a nagy munka. Ha ez kívülről befelé vagy épp belülről kifelé építkezve lezajlik, utána már könnyű egyik szerepből a másikba lépni. Ám valóban megsüvegelendő teljesítmény, amit ez a fiatal csapat letett az asztalra. Láthatóan komolyan veszik a dolguk és talán profitálhatnak is ebből. Erős a múlt Zalaegerszegen az ifjúsági darabok terén, köszönhető ez nagyban Madák Zsuzskának. Mostanában mindezt talán szintén „ütős” darabok (Közel a jóhoz, Bánk bán, Herkules, Para, illetve az önkormányzattal közösen létrehozott 6 tematikus darab) ápolják tovább. Óriási öröm, hogy a nagyszínpad mellet erre újra adódik lehetőség. 

- Honnan veszed az életszerűséget? Amikor Te voltál diák még nem ilyen problémák voltak az iskolában?

- Először is nagyon jól súly-és ellenpontozott a darab, épp ezért életszerű is egyben. (szerző: Romankovics Edit). Másrészt művésztanárként két iskolában is tanítok évek óta, és a saját gyerekeim is iskolások. 

- Milyen volt az első előadás fogadtatása?

- Felemelő. Bár előfordulhat, hogy a gyerekek egy része most volt életében először színházban, a Lázár Ervin program pont őket támogatja, mégis érezhető volt, nagyon értik: itt róluk van szó. Az a típusú figyelem és csend uralkodott, ami a komolyabb, felnőtteknek szóló drámai előadásokon is ritka.

- Felnőtteknek is ajánlanám ezt a művet…

- Köszönjük! Szó van róla, hogy jövőre esetleg bérletszünetes előadás lehet belőle. Addig is a tanév vége előtt 8 ifjúsági előadás lesz a színházban, majd ősztől az egész vármegye területére visszük a darabot, művelődési házba, tornaterembe. Utóbbi helyszín adhat egy plusz érdekességet. a történethez. 

- Az évad végén három elismerésben is részesültél a színészi munkádért. Azt szereted jobban, vagy rendezni?

- 23 éve mindig játszom, a rendezésben voltak szünetek. A Hevesiben a legelső rendezésem „A Pál utcai fiúk” volt, aztán több ifjúsági és felnőtt darab is. Mondjuk úgy, hogy nagyon szomorú lennék, ha bármelyik nem lenne. Elvonási tüneteim lennének. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK