2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vidám állatmese emberi problémákról

2020. október 13. kedd, 19:56
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Szombaton újabb bemutatóval várta közönségét a Griff Bábszínház. Ezúttal az óvodás korosztály láthatott egy tanulságos és kacagtató bábelőadást a népszerű író, Jill Tomlinson műve alapján.

Pim, a földimalac a bábszínházban

Bartal Kiss Rita rendezte az előadást

A „Pim, a földimalac, aki semmiben sem volt biztos” című darab a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közös produkcióban valósult meg. Mindkét helyszínen Bartal Kiss Rita, a zalaegerszegi bábszínház művészeti vezetője rendezte az előadást. A premiert megelőző sajtótájékoztatón a rendező elmondta: Jill Tomlinson egy kultikus meseíró, és mindig valami olyan történetet dolgoz fel és olyan problémakört mutat be, ami a 3-5 éves gyerekek számára érdekes, izgalmas, tanulságos lehet. Például azért, mert a mesékben felvetődő kérdések a gyerekek fejében is megfogalmazódnak. Az állatmesékre pedig különösen igaz, hogy metaforikus nyelven, emberi problémákkal foglalkoznak.

Ilyen Pim, a földimalac sztorija is, ami tulajdonképpen egy felnövéstörténet. Az újszülött kortól egészen a fiatal felnőtt korig követhetik végig a gyerekek Pim kalandjait. Közben olyan témák és kérdések merülnek fel, mint, hogy hol élek, ki vagyok én, kik laknak körülöttem és nekik milyen szokásaik vannak: mit esznek és milyen a viszonyuk az édesanyjukkal. Kiből lesz barát, vagy éppen ellenség. A kíváncsi Pim, sok más állattal és „állatgyerekkel” találkozik útja során, ezekből a hol furcsa, hol veszélyes, hol humoros találkozásokból bontakozik ki a történet. Ami viccesen, gyermeki nyelven van megfogalmazva – tette hozzá Bartal Kiss Rita.

Sokféle állat és sokféle életmód megelevenedik a mesében

A szerepeket Csepregi-Kovács Napsugár, Lajhó Máté és Szolnok Ágnes játsszák. A dramaturg Veres András, a díszlettervező pedig Hanga Ágnes volt. Az előadást az óvodás bérlet keretében láthatják a gyerekek az ősz folyamán.

Szűcs István, a Griff Bábszínház igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: a járványhelyzet ellenére is folyamatosan dolgoznak, készülnek az újabb előadások. Örömre ad okot, hogy a kezdeti nehézségek után a legtöbb óvodából elhozzák a gyerekeket a bábszínházba, és a hétvégi családi előadások is sikeresnek bizonyultak az előző hetekben. Jelenleg kilenc óvodával van kapcsolatuk, decemberig az erre a félévre tervezett előadásaikat igyekeznek is „kijátszani” a kicsiknek. Az iskolák egyelőre csoportosan nem jönnek a bábszínházba, így a nagyobb gyerekeknek arra van lehetőségük, hogy szüleikkel szombaton vagy vasárnap nézzék meg az előadásokat. Remélik, hogy hamarosan az iskolákban is elindulhat a csoportos színházlátogatás. 

Az igazgató hozzátette: a bábszínház biztonságos hely. Fertőtlenítenek, szellőztetnek, maszkot hordanak, használják az ózongenerátort az előadások között, és a gyerekek is csak kézfertőtlenítés után léphetnek be a nézőtérre. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK