2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Visszatértek a nézők a bábszínházba

2022. június 12. vasárnap, 16:06
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Évadzáró társulati ülést tartott a Griff Bábszínház. Szűcs István igazgató „fura évadnak” nevezte az ideit, utalva arra, hogy a világjárvány még meghatározta a munkarendet, bár a vírus miatt már nem maradt el előadás.

  Évadzáró ülés a Griffben

Mint fogalmazott: inkább az volt jellemző, hogy első körben a korábban be nem mutatott, vagy csak néhányszor játszott előadásaikat újították fel és próbálták újra, ami sok szervezést igényelt. Szerencsére a nézők jó része (körülbelül a 80 százalékuk) visszatért a bábszínházba. Idén összesen 230 előadásuk volt, és mintegy 24 ezer látogatója akadt a társulatnak. Az előadások 20 százaléka „táj” volt, vagyis a környező településekre utaztatták a meséket. A legtöbbet játszó színész (167 színpadra lépéssel) Szolnok Ágnes lett, aki a társulati ülés keretében díjat vehetett át.

Az igazgató az évad további részét értékelve többek között elmondta: két előadással (Égig érő fa, Széttáncolt cipellők) részt vettek a Lázár Ervin programban. Utóbbival pedig Szatmárnémetibe is eljutottak. Sőt az ottani társulat a bérletes előadások listájára is felvette a darabot, így a Griff a jövő évadban legalább egy hétig a városban vendégeskedik. A társulat idei első új előadása az Ilók, Mihók és más bolondságok volt, mely három népmesét fűzött össze. Ez is, és az adventi időszakban bemutatott Hóesésben című, Nemes Nagy Ágnes verseiből álló darab is nagyon népszerű volt a nézők körében. A jövő évadban ezt Tatabányán játssza majd a társulat, legalább tíz alkalommal fellépnek vele a Jászai Mari Színházban. 

Bár a 2021/22-es szezon most lezárul, azért a bábszínház nyáron sem tétlenkedik. Több fesztiválra és bábos találkozóra meghívást kaptak, de a június 25-i Múzeumok éjszakáján is fellépnek. Szűcs István két örömhírről is beszámolt: a bábszínház művészeti vezetőjét, Bartal Kiss Ritát a kaposvári Gyermekszínházi Biennálén a legjobb rendezőnek járó díjjal tüntették ki. A társulat pedig végre új mikrobuszt tudott vásárolni, részben önkormányzati támogatásból, részben pedig egy pályázatnak köszönhetően.

A csapat a jövő évad terveivel elkészült, a próbák augusztus 22-én kezdődnek. Egy taggal viszont csökken az állandó stáb, mert Duna Orsolya bábszínész ősztől más színháznál folytatja a munkát.

Az ülésen részt vett Balaicz Zoltán polgármester is, aki amellett, hogy jó pihenést kívánt a társulatnak, beszámolt a színházfelújítás aktualitásairól. Mint mondta: a színészház felújításával kapcsolatos közbeszerzés lezárult. A munkálatok körülbelül 1 milliárd forintba kerülnek majd, és egy helyi cég nyerte a pályázatot. A finanszírozásról viszont még nem született meg a kormánydöntés. A színház épületének rekonstrukciójára kiírt közbeszerzési pályázat még folyamatban van.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK