2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszegre hoznák fesztiváljukat

2023. június 13. kedd, 09:53
Szerző: Antal Lívia Fotó: Albatrosz, AL
Az Albatrosz Tánc Sport Egyesület szombaton második alkalommal rendezte meg országos minősítő táncfesztiválját, vasárnap pedig évadzáró gálaműsorát tartotta az Art Moziban. Az est díszvendége a Thaiföldről érkező szakmai küldöttség volt, akikkel másnap sajtótájékoztatót tartottak a Korona Szalonban Balaicz Zoltán polgármester társaságában, szót ejtve egy Zalaegerszegen megrendezendő nemzetközi táncfesztiválról.

Thaiföldi küldöttség az Albatrosz és a város vendégeként

Középen Balaicz Zoltán, dr. Achara Phanurat és Háriné Molnár Ágnes

Kapcsolatuk több mint négyéves múltra tekint vissza, mondta Háriné Molnár Ágnes, az Albatrosz Tánc Sport Egyesület elnöke. Felidézte, hogy Bánhidi Miklós, a győri Széchenyi Egyetem sporttudományi tanszékének tanára ajánlására Kínában egy nemzetközi fesztiválon vehettek részt 2019-ben. Ott találkoztak először dr. Achara Phanurat professzor asszonnyal, aki a Surindra Rajabhat University oktatója, és a TIFF (Thailand International Folklor Festival) megalapítója. Ezen a fesztiválon először abban az évben, októberben mutatkoztak be, ahol hatalmas ovációval ünnepelték őket. A pandémia közbeszólt, de egyedüli magyar csoportként ismét meghívást kaptak a tavaly októberi, 23 ország részvételével zajló TIFF-re.

Az egyesület elnöke kiemelte, a thaiföldi szakembereknek nagyon tetszik az Albatrosz által képviselt műfaj, és az alkalmazott gimnasztikai elemek. Úgy tartják, ezek ősi művészetükre vezethetők vissza, mert az ősi thai vázák díszítésein is fellelhetők. Mint mondta, nagy megtiszteltetésnek érzik, hogy magyarországi látogatásuk során eljöttek hozzájuk. Gálaestjükön felléptek a thaiföldi táncosok, másnap pedig a próbatermi munkát is megtekintették. Azt szeretnék, hogy az Albatrosz egyesület Thaiföldön is hozzon létre egy ilyen tánciskolát. A küldöttség mindemellett fontosnak tartja, hogy megismerje Zalaegerszeget és a város vezetését. Ha Magyarországra hoznák a fesztivált, szeretnék, ha egyik állomása a város lenne, tolmácsolta szándékukat Háriné Molnár Ágnes.

Amikor az Albatrosz fellépett fesztiváljukon mindenkinek megállt a lélegezte akrobatikai és tánctudásuktól, méltatta a zalaegerszegi egyesület tevékenységét dr. Achara Phanurat. Reményét fejezte ki, hogy a „magyar lányok” átadják tudásukat az ő tanítványaiknak. Balaicz Zoltán polgármesterhez intézve szavait azt mondta, bízik az együttműködés lehetőségében, szeretnék, ha jobban megismernék egymás kultúráját.

Együtt a gálaesten

Az Albatrosz, hogy egy ilyen rangos nemzetközi fesztiválon képviseli Magyarországot, és messze viszi Zalaegerszeg hírnevét, nagyon is elismerésre méltó, hangsúlyozta Balaicz Zoltán. Nagy jelentőségűnek nevezte a nemzetközi gála zalaegerszegi megrendezésének lehetőségét, amely, mint mondta, a helyi művészeti és sportéletre is kedvezően hatna. Az önkormányzat keresni fogja a módját, miként tudja majd ezt támogatni. Kiemelte, a város nagyra értékeli a keleti országokat, és köszönetét fejezte ki a rangos thaiföldi küldöttségnek a látogatásért.

A sajtótájékoztató végén dr. Achara Phanurat a fesztivál Ázsia Gyémántját adományozta Balaicz Zoltán polgármesternek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK