2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elrajtolt az uszodaépítés

2019. március 14. csütörtök, 16:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Felállhatunk végre a képzeletbeli startkőre – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára a Modern városok program keretében megvalósuló új zalaegerszegi fedett uszoda, tanuszoda és városi strand ünnepélyes alapkőletételén. A kinti medence bontásával megkezdődött a 9,5 milliárd forintos költségvetési forrással támogatott beruházás a zalai megyeszékhelyen, ami 2021 októberére fejeződik be.

9,5 milliárdos beruházással új uszodakomplexum épül Zalaegerszegen

Dr. Szabó Tünde valóra váltható álomnak nevezte a fejlesztést, amely egy minden igényt kielégítő uszodakomplexum létesítését hozza magával Zalaegerszegen. Mint mondta, hosszú út vezet idáig, melyet most a legizgalmasabb rész, az építés követheti. Az ország „képzeletbeli uszodatérképén” megszűnik egy újabb fehér folt, hiszen egy korszerű, edzésekre, hazai és nemzetközi versenyekre alkalmas uszoda épül fel. A fejlesztés nemcsak a város és a megye, de egész régió számára is óriási lépést jelent majd. Az uszoda ugyanis az egészséges életmód fontos helyszíne, ami a fiatalok százait csábítja majd úszásra. Ha pedig a fiatal reménységben a tehetség mellett megvan az úszósportban elengedhetetlen kitartás és fegyelem, a sikerek sem maradnak el.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan a jövőben is stratégiai ágazatként tekint a sport valamennyi területére. A jól működő klubok kiemelt támogatást kapnak, az edzők a megfelelő megbecsülés mellett folyamatosan képezhetik magukat. Az utánpótlás-nevelésre pedig soha nem látott figyelem irányul, biztosítva azt, hogy egyetlen tehetséges gyerek se kallódjon el. Az is fontos, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni, amire kormányprogram is készült a Magyar Úszó Szövetség támogatásával. Dr. Szabó Tünde kiemelte továbbá, hogy a verseny- és szabadidősport támogatása mellett a létesítményfejlesztések is a legfontosabb célok között szerepelnek. Ennek ékes bizonyítéka a zalaegerszegi uszodakomplexum alapkőletétele, amelynek fontos üzenete, hogy erre egy nappal nemzeti ünnepünk előtt kerül sor. 1848 márciusában korábban soha nem látott erővel tört felszínre az új, a jobb, a szebb utáni vágyakozás. Ma is megvan a kellő erő, a tudás, és az ország végre töretlen fejlődési pályára állt a saját erejéből, hangoztatta a sportért felelős államtitkár.

Balról jobbra: dr. Medvigy Mihály, a BMSK vezérigazgatója, a Gecse Péter alpolgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Szabó Tünde államtitkár, Balaicz Zoltán polgármester,
Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke és Bali Zoltán önkormányzati képviselő

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy az 1969-ben épült uszoda életében az azt követő évtizedek nem múltak el nyomtalanul, amely végül is a városi strand bezárásához vezetett 2011-ben. A lépés komoly reakciókat váltott ki, különösen azon generációk körében, akik érzelmileg is kötődtek hozzá. A városi strand újranyitása ezért került be polgármesteri programjába. Ez 2015 nyarára meg is valósult a strand gyermekmedencéjének felújításával. A megoldást a Modern Városok Program hozta el 2015-ben, amely lehetőséget adott arra, hogy az eredeti, szerény elképzelések helyett egy sokkal nagyobb beruházás váljon valóra az új uszodakomplexum megépítésével.

A kivitelezés első ütemében elbontják a meglévő kültéri medencét, és helyére megépítik az újat. A második szakaszban elbontják a meglévő uszodaépületet és megépítik a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szigorú előírásai alapján új uszodaépületet a tízpályás 25x50 méter méretű versenymedencével, valamint 10x16 méter méretű tanmedencével. A munkálatok idején az új kültéri medence működését ideiglenes sátorfedéssel és konténeröltözőkkel biztosítják. A rendkívül sikeres és komoly utánpótlás-nevelő munkát folytató Zalaegerszegi Úszó Klub valamint a szülők kérését teljesítik ezáltal, hogy egy napig se maradjanak úszási lehetőség nélkül. A projekt utolsó fázisában felújítják a meglévő strandépületet. A 9,5 milliárd forintos, százszázalékos állami támogatással megvalósuló beruházás kivitelezését a ZÁÉV Zrt. nyerte el európai uniós közbeszerzési pályázaton. A város történelmének egyik legnagyobb beruházása a tervek szerint 2021 őszére készülhet el, és amelynek átadását 2022 elejére tervezik, mondta végül a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy 60 ezres lélekszámú Zalaegerszegen jelenleg mintegy 11 ezerre tehető a nevelési és oktatási intézményekbe járó gyerekek, fiatalok száma. A megyeszékhely egyben járási központ is, így 84 település csaknem 90 ezer lakosa tartozik hozzá. Mint mondta, mindnyájuknak épül az új uszoda, amely lehetőséget ad majd sportolásra, kikapcsolódásra, és nem utolsósorban az úszás elsajátítására.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK