2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Karateoktatás is lesz a testnevelésórákon

2021. június 13. vasárnap, 13:25
Szerző és fotó: Antal Lívia
Karate az iskolai testnevelés keretein belül elnevezésű programban elsőként a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikuma kapott védőeszközöket az országban. A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által képviselt programban két testnevelő pedig tanfolyamon vehetett részt, hangzott el az átadási ünnepségen.

A Széchenyi István Technikum ehhez kapott védőeszközöket a Magyar Diáksport Szövetségtől

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felidézte, hogy 16 éves zalaegerszegi gimnazista korábban kezdett el karatézni, amit a mai napig űz. Mint mondta, maga a sportág akkoriban innováció volt, ami lehetővé tette, hogy elterjedjen, és a világ egyik legnépszerűbb sportágává váljon, Magyarországon is. Az iskolákban mindazonáltal nem volt jellemző a karate oktatása, amin változtat most ez a program, ami 700 testnevelő részvételével zajlik az országban. Az iskolák 250 ezer forint értékű, védőeszközökből álló alapcsomagot kapnak, hogy a mindennapos testnevelés keretébe beillesszék a mozgáskoordinációra, önfegyelemre, emberi tartásra tanító karate oktatását. A küzdősport elkötelezettjeivel azon is dolgoznak, hogy a karate végleg bekerüljön a Nemzeti Alaptantervbe, mondta a miniszter, aki saját keretéből egymillió forintot bocsátott rendelkezésére a Széchenyi-technikumnak.

Szenszei Csákvári László, VIII. danos mester, az általános és középiskolás karate kerettanterv kidolgozója, dr. Palkovics László, Balaicz Zoltán polgármester, Némethyné Lövey Zsuzsanna,
Balogh Gábor, Vigh László országgyűlési képviselő, Vizlendvai László, a ZSzC főigazgatója és Szabó Károly, a ZSzC kancellárja

Balogh Gábor, a MDSZ elnöke (kétszeres egyéni világbajnok és magyar bajnok öttusázó) a legendás harcművész, Bruce Lee jelszavával, „Tudd és tedd, és ne próbálkozz” kezdte mondandóját. Mint mondta, ez arra utal, hogy az embernek legyenek céljai, és azt vigye is végig mindenen keresztül. Ez az üzenet saját sportpályafutását is végigkísérte. A szövetségen belül is ez határozza meg a zalai sportért is végzett munkáját, amelyben jó partnere talált a város vezetésében. Kitért arra, hogy a testnevelés óra keretébe beillesztendő sportágak tekintetében először a labdajátékokra koncentráltak, majd a küzdősportokra, a karatéra, amelynek épp a céltudatosságra, a fair play viselkedésre való hatása miatt van helye az oktatásban.

Némethyné Lövey Zsuzsanna, Széchenyi István Technikum igazgatója elmondta, hogy 4 ágazatban (építőipar, elektrotechnika, informatika és távközlés valamint épületgépészet) kínálnak képzéséket. 2017-től még büszkébbek lehetnek versenyeredményeikre, melyek között megemlítette, hogy a szakmák olimpiáján, Abu Dabhiban és Kazanyban ők képviselték az országot kőműves szakmában, és 2022-ben, Sanghajban is ott lesz egy diákjuk épületgépészet szakmában. Magasépítő technikusaik a nemzetközi építész diákkonferencián első, harmadik helyezést, illetve különdíjat kaptak. Az ágazati érettségi vizsgatárgyak versenyén 2019-ben és 2021-ben is az első helyet szerezték meg diákjaik épületgépészeti ismeretekből. Mint mondta, a tanulás és az eredmények mellett fontos az is, hogy a diákok jól érezzék magukat az iskolában. Ehhez, mint fogalmazott, azt az innovációt használják ki, amit a karate bevezetése jelent majd a testnevelés órákon.

Az átadó ünnepség végen a zalaegerszegi Toriki Közhasznú Harcművészeti és Kulturális Egyesület sportolói tartottak karatebemutatót.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK