2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hivatalosan is vízre tették a sárkányhajót

2020. augusztus 17. hétfő, 21:10
Szerző és fotó: Antal Lívia
Hivatalosan is megkapta a Zalaegerszegi Kajak-Kenu Sárkányhajó Egyesület az új 10 személyes sárkányhajót, amit város önkormányzata 2,4 millió forintos pályázati forrásból szerzett be. Az egyesület egy előremutató sporteredmény után vehette át, miután első versenyén az 50 indulóból a 21 helyen végzett a Badacsony és Fonyód között megrendezett Balaton-átevezésen.

Vigh László, dr. Vadvári Tibor és Várnai Tibor

A Gébárti-tónál tartott tájékoztatón dr. Vadvári Tibor alpolgármester felidézte, hogy a város 16,8 milliárd forintos TOP-forrást használhat fel, amelyből orvosi rendelők és szociális intézmények felújítása, az ipari park bővítése, valamint a tavat érintve kerékpárút építése valósult meg többek között. A TOP-program része A helyi identitás és kohézió erősítésének megteremtése Zalaegerszegen című projekt, amelynek több eleme a sporthoz kötődik. Az Aktív Zalaegerszeg 12 állomásos programsorozat ezek egyike, melynek megvalósításában a város stratégiai partnere a 2017-ben alakult Zalaegerszegi Kajak-Kenu Sárkányhajó Egyesület. A projekt keretében eszközbeszerzésre is pályáztak, melynek eredményeként 2,4 millió forintból sikerült megvásárolni a 10 személyes sárkányhajót és a hozzá tartozó 10 evezőt és 12 mentőmellényt.

Az alpolgármester kiemelte, hogy az egyesülettel való együttműködés a vízi sportok megismerését és kipróbálását is lehető teszi mind a fiatal, mind pedig az idősebb korosztály számára. Ebben a Kajak-Kenu Szövetség is fantáziát lát, amely egy évvel ezelőtt öltözőkonténereket telepített a tó partjára az egyesület számára. Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a TOP-összegek felhasználásával folytatni kívánják a Gébárti-tó környezetének fejlesztését. Támogatási kérelmet adtak be, hogy a Gébárt 2-es projektben további utakat, sétányokat, játszótereket létesíthessenek, és a Fehér Hattyú büfé helyén egy új vendéglátó egységet építhessenek.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a kajak-kenu egyesülettel egy új sportág, valamint a szabadidő hasznos eltöltésének újabb lehetősége jelenik meg a Gébárti-tavon. A gyerekek minél kisebb korban megszerethetik a vizet, a kajak-kenut. Olyan sportolókká válhatnak, akikre a város és a megye büszke lehet.

Várnai Tibor, a Zalaegerszegi Kajak-Kenu Sárkányhajó Egyesület elnöke elmondta, hogy a projektben 2021-22-re tervezett programot a szövetség által támogatott Sulisárkány programmal egészítik ki. Ebben felső tagozatos diákok valamint főiskolás és egyetemi hallgatók számára szerveznek majd helyi versenyeket közösségépítő jelleggel. Kiemelte: miután képviselik a versenysportot is, az új sárkányhajóval sorozatban tíz aranyérmet kívánnak nyerni.

Stempin Zoltán, a sárkányhajó szakág vezetője úgy vélekedett, hogy a járványhelyzet miatt a szabadban végezhető sportok egyre népszerűbbé válnak a beltérikkel szemben. A kajak-kenu melletti legfontosabb érv azonban a természettel való harmónia, amit az ember csónakban evezve egy csapatban, egy közösségben élhet meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK