2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jubileumi futás: Zalaegerszeg–Nagykanizsa

2017. augusztus 23. szerda, 08:52
Szerző: AL
Bérces Edit harminc évvel ezelőtt, 1987. augusztus 31-én futott el először Zalaegerszegről Nagykanizsára. Minden idők legeredményesebb magyar ultramaratoni futója augusztus 30-án jubileumi futásra készül, amikor ismét teljesíti a két megyei jogú város közötti távot.

Harminc évvel ezelőtt, 1987. augusztus 31-én a Zalaegerszeg–Nagykanizsa táv spontán lefutásával kezdődött az a tanári és sportkarrier, melynek során Bérces Edit összesen több száz tanítvány tanítása mellett az 50 kilométeres futástól kezdve a hatszáz kilométeres távig minden egyes ultramaratoni számban többszörösen megjavította a magyar csúcsokat. A zalai sportoló a 48 órás futásban Európa-, a 100 mérföldes, 200 kilométeres és a 24 órás ultrafutásban pedig világcsúcsokat döntött meg. A 100 kilométeres és a 24 órás ultramaratoni futáson aratott Európa-bajnoki és világbajnoki címeivel minden idők legeredményesebb magyar ultramaratoni futójává vált. 

1987. augusztus 31. Zalaegerszeg–Nagykanizsa futva

Napjainkban futókat látni a városban teljesen természetes látvány, nem úgy, mint harminc évvel ezelőtt, amikor egy esős vasárnapon Bérces Edit, az egykori Pénzügyi és Számviteli Főiskola fiatal tanársegédje cipőt húzott, hogy Nagykanizsára fusson tanítványaihoz és kollégáihoz. A hirtelen ihletett hosszú futás oka a tanítványokhoz és kollégához való kötődés volt.
A 74-es úton a forgalom kicsi volt, de ha arra járt valaki, általában trabantosok, többen is felajánlották Editnek, hogy felveszik, ő viszont a szakadó eső ellenére viszszautasította a segítséget.  Tapasztalatlansága és felkészületlensége miatt az évnyitót lekéste, azonban a nagykanizsai Marton család annál szívesebben fogadta be éjszakára a fáradt, szétázott vándort.
A rendszerváltás küszöbén óriási nyelvtanárhiánytól szenvedett az egész ország. A nyugati nyelvszakos (angol, német, francia és olasz) frissdiplomásokat szinte azonnal fölszippantotta az ipar, ahol a kezdő pedagógusi fizetések többszörösével kényeztették a fiatalokat. A pályán maradókért pedig az iskolák igazgatói versenyeztek. Így történt az is, hogy az orosz–angol szakos kezdő tanárt Nagykanizsáról Zalaegerszegre a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Idegennyelvi Tanszékére hívták tanársegédnek.

Bérces Edit a 100 km-es Európa-bajnokság célkapujában. Fotó: Gerard Stenger, IAU

2017. augusztus 30.  Zalaegerszeg–Nagykanizsa újrafutva

A megye két városát összekötő jubileumi futás, melyhez bárki csatlakozhat Bérces Edithez egy rövidebb vagy hosszabb résztáv megtételére, augusztus 30-án délelőtt indul Zalaegerszegről és délután ér Nagykanizsára Bocfölde, Sárhida, Bak, Fakospuszta, Hahót, Zalaszentbalázs, Bocska, Palin érintésével.
Zalaegerszegen belül kiemelt állomások a BGE zalaegerszegi kampusza, a Zalaszám Informatika, az uszoda, a református templom, az evangélikus parókia, a kórház, és a zárda. Nagykanizsára Palin felől a Magyar utcán érkezik Bérces Edit és csapata, ahonnan a Batthyány Gimnázium, a Nagy-Magyarország emlékmű, a kórház, és az uszoda érintésével futnak a temetőbe Szebenyi Mária egykori igazgatónő és további elhunyt gimnáziumi tanárok sírjaihoz (Dr. Ördög Ferenc nyelvészprofesszor, Harkány László, Kerecsényi Erzsébet).
Eddig csatlakozási szándékát fejezte ki Nagyatádról dr. Herr Gyula, a Zalatriatlon alapító tagja, a nagyatádi hosszútávú triatlon rendezője, Zalaegerszegről Pezzetta Umberto fotóművész, Szász András, a Zalaszám Informatika Kft. igazgatója, Zsugyel Kornél evangélikus lelkész, Jakab Mariann, a boncodföldei autista védőotthon vezetője, Nagykanizsáról pedig természetesen Balogh László, a Minősített Tehetséggondozó Műhely címmel kitüntetett Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója, valamint Fata József, Marton Judit és Wiktora Emília

A futás célja a tiszteletadáson és az ünneplésen túl az is, hogy felhívják Zala megye futóbarát környezetére a figyelmet (mind földrajzi, mind társadalmi szempontból).
Edzései során Bérces Edit többször futva tette meg a Zalaegerszeg–Nagykanizsa távot, bejárta Zala megye egészét. Zalaegerszegről futva jutott el északon Szombathelyig, délen Lentin keresztül Alsólendváig, illetve Csurgó és Barcs érintésével egészen Pécsig, keleten Vonyarcvashegyig, sőt az egész Balaton megkerüléséig. 2007-ben Nagykanizsa érintésével futott Pécsre a doktori avatására. Mindezt egyedül, kísérők és költségvetés nélkül.
Zalaegerszegről Nagykanizsára különösen gyakran abban az időben járt Bérces Edit futva, a kilencvenes évek elején, amikor az egerszegi uszodát tatarozás miatt bezárták.
További kötődést jelentett Bérces Edit számára az orosztanárok átképzése is. Hetente járt kerékpárral Zalaegerszegről, hogy angolra tanítsa orosz szakos kollégáit Nagykanizsán.

Bérces Edit a 100 km-es világbajnokság eredményhirdetése után
a magyar csapattal (balról: dr. Győri Ferenc, Vozár Attila, Bérces Edit, Zsigovics András, Molnár Tamás). Fotó: Gerard Stenger, IAU

Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója Nagykanizsán csatlakozik a futóbajnok tanárhoz. Balogh László és Bérces Edit egyszerre kezdték tanári pályájukat Nagykanizsa nagy múltú gimnáziumában a néhai Szebenyi Mária igazgatása alatt 1986-ban. Futottak együtt a nagykanizsai félmaratonon is. Az igazgató úr, aki kárpátaljai születésű, nyitotta meg Bérces Edit kárpátaljai fotókiállítását Zalaegerszegen.
Az esemény védnökei: dr. Tóth Endre, a BGE zalaegerszegi kampuszának (egykor a Pénzügy és Számviteli Főiskola) alapító igazgatója, dr. Szász Péter, a Zalaszám Informatika ügyvezető igazgatója, Balogh László, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója és Söjtöry Elvira, a szombathelyi Elvira Maratoni alapítója.

Bérces Edit, PhD

Orosz–angol szakos tanár, jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem Idegennyelvi és Kommunikációs Intézetének főiskolai docense, korábban a Batthyány Lajos (Landler Jenő) Gimnázium tanára.
Minden idők legeredményesebb magyar ultramaratoni futója. A 100 kilométeres és 24 órás világ-és Európa-bajnoki címei mellett számos világcsúcs kötődik a nevéhez. Legnyugatabbra Bostonban, legkeletebbre Tajpejben tapasztalhatta meg a pályacsúccsal aratott ultramaratoni győzelem csodáját 100 km-en és 24 órán.  Nyert versenyeket stadionban, aszfalton – határokat átszelve, terepen, fedett pályán, homokon, hidegben és hőségben is.
Németországban, Görögországban és Olaszországban nyert nemzetközi 24 órás versenyeket a férfiakat is megelőzve. Egymást követően három alkalommal diadalmaskodott a Surgeres-i meghívásos nemzetközi 48 órás futáson 360 kilométer fölötti teljesítménnyel.

Futópadon felállított 24 órás csúcsa, melyet a Guinness Rekordok Könyvében is jegyeznek, a maga idejében a férfiak teljesítményét is meghaladta.
Futócipőjét a tajpeji Szúcsó egyetemen állították ki.  Az egykori francia Ultrafondus című futómagazin védnöke.  A 100 km-en nyújtott teljesítményéért az IAAF (a Nemzetközi Atlétikai Szövetség) „Nők éve az atlétikában” kitüntetést kapta 1998-ban. Az év nemzetközi ultrafutója 2000-ben és 2002-ben. Világcsúcsai születését követően a spirituális mester, Sri Chinmoy tüntette ki New York-ban.
Sportolás közben szerzett égési sebeket, fagyásos sérülést és több tucat kutyaharapást is. Világ- és Európa-bajnoki eredményei alapján kapott felkérést a tajvani válogatott magaslati edzőtáborozásának irányítására és előadás tartására Graz, Budapest, Peking és Tajpej egyetemein.  

Ötletadója Magyarország első, autistákat segítő jótékonysági futásának, a Zalaegerszeget Boncodföldével összekötő Futva segíts futásnak, de szívügye a Zalaegerszeg és Keszthely között megrendezett, koraszülötteket segítő futásnak is. Ugyancsak jelen volt és nemzetközi kapcsolataival, valamint nyelvtudásával segítette a nemzetközileg is elismert, balatonfüredi EMU 6 napos futás születését is.

Honlapja: www.zalaszam.hu/edit
Információ a jubileumi futásról a www.farkas@zalaszam.hu címen érhető el.

A jubileumi futás várható indulási ideje 2017. augusztus 30. szerda, 8 óra 15 perc. Helye: a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg főbejárata (Zalaegerszeg, Gasparich Márk utca 18/A).  

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK