2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kultúrházi tollaslabda az Apáczaiban

2023. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Jó lóra tettek, akik a zalaegerszegi Apáczai Művelődési Központ „Kultúrházak éjjel-nappal” programon belül a tornatermi tollaslabda bajnokságra jelentkeztek. Ezt a rendezvényt, számos szabadtérivel ellentétben nem mosta el az eső.

 Szabadidős sport, mely jól átmozgatja a testet

A résztvevők száma pedig esélyt adott arra, hogy talán ebből a kizárólag „hobbi” játékosokat megszólító sportprogramból hagyomány legyen. A szépen felújított Apáczai tornaterem évek óta házigazdája a Zalaegerszegi Tollaslabda Egyesület edző játékainak, most pedig a „Kultúrházak éjjel-nappal” program keretében hirdettek bajnokságot, kizárólag kezdő szinten álló párosok számára.

A vártnál nagyobb részvételt konstatálhatott dr. Babos István, a szervező egyesület elnöke.

- Mivel az egyesület szerdánként és péntekenként itt tartja az edzéseket, a művelődési háztól felkérést kaptunk a bajnokság megszervezésére. Nem igazolt játékosokat hívtunk, bármely korosztályból. 11 páros jelentkezett, végül betegség miatt 10 pár állt a pályára. Jó időpontot is választottunk, mint utólag az időjárás visszaigazolta. Szeretnénk hagyományt teremteni ebből a programból az érdeklődés alapján. A 90-es évek óta működő egyesületünk célja nem a versenyzés, hanem egy kellemes szabadidős sport, mely jól átmozgatja a testet és jókedvű, baráti közösséget is kovácsol. A mostani résztvevők persze azért kapnak elismeréseket, valamint győztes kupát, a legjobbak pedig érmeket, oklevél pedig mindenkinek jár – mondta Babos István.

- Elég annyi tudással jelentkezni annak, aki kedvet kapott ehhez a sporthoz, mint anno amikor az udvaron játszottunk „tollast”?

- Könnyűek a szabályok, de azért vannak. Aki ebben nem járatos, annak természetesen segítünk. 

- Testedzésnek mennyire erős a tollaslabda?

- Eléggé átmozgatja a testet, gyors indulások szükségesek és erőteljes karmunka. De főként kellemes baráti kikapcsolódásként űzzük ezt a sportot. 

A tollaslabda története időben és térben messzire nyúlik vissza. Elődjét a XVII. század óta játszották az európai fejedelmi udvarokban. Mai formáját a brit katonatiszteknek köszönhetjük, akik Indiából honosították 1860 táján. A magyar tollaslabda sport története 100 évvel később indult, a Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezésére. Hivatalosan 1966-ban ismerték el Magyarországon sportágként, önálló szövetséggel 1969 óta rendelkezik.
      

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK