2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

24 órás úszás az úszóedző emlékére

2018. január 20. szombat, 18:08
Szerző: Antal Lívia
A Dóczy Éva emlékére megrendezett 24 órás Úszógálára szeretettel várják az érdeklődőket is, akik a szurkolás mellett kulturális műsor részesei is lehetnek a zalaegerszegi fedett uszodában. A start január 27-én, szombaton 12 órakor hangzik el, ekkor ugranak vízbe a benevezett csapatok első úszói, hogy társaikkal együtt teljesítsék a 24 órás viadalt, ami vasárnap délben ér véget.

Az úszógála negyedik alkalommal hívja e különleges megmérettetésre vállalkozókat, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány rendezésében zajló versennyel Dóczy Éva úszóedző emléke előtt tisztelgünk – mondta érdeklődésünkre Pataki János főszervező. – Az esemény egy barátságos tömegsportrendezvény, melynek célja az egészséges életmód, az úszósport népszerűsítése mellett a csapatszellem javítása. A versenyen 10 csapat indul, mintegy kétszáz résztvevővel. Zalaegerszegről a Zala Triatlon, a BGE gazdálkodási kara, valamint a Törekvő Vízipókok két csapattal. Rajtuk kívül Pécsről, a Mint a hal, Veszprémből a Lamantin, Budapestről a Bosch cég csapata, az Elit alakulat a műegyetemről, melyben tatabányaiak is vannak. Indul egy dunántúli régiós csapat, a Fröccs, valamint a TTF Csuromvíz, ami országos „érdekeltségű”.

– Hogyan zajlik le a verseny?

– Ez egy váltóúszás, mely során a csapatok 24 órán keresztül úsznak úszásnem kikötése nélkül, csapatonként azonban egy főnek azonban mindig a medencében kell tartózkodnia. A csapatnevezés lezárult, de egyénileg még lehet jelentkezni a tulajdonképpen a verseny napjáig. A versenyen bárki részt vehet korra és nemre való tekintet nélkül. A rendezvényt Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere nyitja meg január 27-én 11.45-kor a Mártírok útja 78. szám alatt található fedett uszodában.

– Ki állhat fel a dobogó legmagasabb fokára?

 – Az a csapat, amely a legtöbb hosszt ússza 24 óra alatt, amit versenybírók számolnak majd. Az első három helyezett mellett különdíjakat is kiosztunk, mint például a legidősebb csapat, legfiatalabb csapat, legidősebb úszó, legfiatalabb úszó. Így tulajdonképpen valamennyi csapat részesül elismerésben a nem mindennapi teljesítménye miatt.

A tavalyi úszás legfiatalabb résztvevője az 5 és fél éves Belléncs Lacika volt.
A BGE GKZ vendégszereplője a képen édesapjával tartja a csapattáblát az ünnep végén. Fotó: Bérces Edit

– Milyen különlegességet ígér az idei verseny?

– Az úszás öröme és a lelkes buzdítás mellett szórakoztató kulturális műsort. Fellépnek a Speed Kötélugró Klub, a Kis Hétrét, az Albatrosz Táncsport Egyesület, a Boombatuccada, a Csalamádé Együttes, Kiss Ildikó és dr. Kocsi Béla, az Exit, a Fehér Holló valamint Nasreen Hastánc Stúdió. Mindez szombaton délután 4-től este 9 óráig, ezért a lakosságot is sok szeretettel várjuk. A rendezvény díjtalan. Az uszósport kedvelői a Ki a leggyorsabb? címért is megküzdenek. Minden csapat 1 hölgy és 1 férfi versenyzőt nevezhet nemenként két futamba, de már önálló pályán. A két futam győztese vívja meg a végső küzdelmet az elsőbbségért.

A BGE Gazdálkodási Kar a Dóczy Éva Úszógála születésétől kezdve egyetlen oktatási intézményként indított csapatot, tudtuk meg dr. Bérces Edittől, a BGE GKZ csapatkapitányától. Mint mondta, nagy örömükre dr. Benyó Marianna nyugalmazott docens az első hívó szóra csatlakozott a rendezvényhez. A Dóczy Évának szóló méltó tiszteletadás és a mozgási lehetőség biztosítása mellett fontosnak tartják az úszástudás és a vízbiztonság fontosságának tudatosítását. „Úszni megtanulni sohasem késő, a saját és mások életét menthetjük meg általa” – hangsúlyozta a minden idők legeredményesebb magyar ultramaratoni futója, akitől az úszás sem áll távol.

Információk a versenyről: http://www.koraszulottalapitvany.hu/naptar/44/12-IV.D%C3%B3czy-%C3%89va-24-%C3%B3r%C3%A1s-%C3%9Asz%C3%B3g%C3%A1la

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK