2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A gyógyító kert

2018. május 15. kedd, 19:07
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az Apáczai Művelődési Központ „Házunk, kertünk, udvarunk” rendezvényén Sebestyén Bence fitoterapeuta tartott előadást a gyógyító kertről.

- A ház kertje még személyes térnek számít. Vizsgálták azt a kérdést, hogy amilyen gyógynövényre az embernek szüksége van, az nagy eséllyel megjelenik a kertben. Illetve, amely gyógynövényre szüksége van egy közösségnek az az adott térben megjelenik. Igyekezzünk mi is megfigyelni a környezetünket. Aki sokat jár kirándulni észreveszi, hogy minden évben más növények vannak túlsúlyban a természetben – mondta bevezetésképpen. – A kert attól gyógyító, hogy sok időt töltünk benne. A szép kert gondos gazdát mutat, aki sokat profitál ebből az egészség terén. Az immunrendszer mikrobális támogatású. A fajtagazdagság egészségesebb környezetet teremt.

„A kert még a testednek, személyes terednek számít”

A cél a sokszínű mikrobális környezet és ez vonatkozik a gyógyító kertre és az egészséges testre egyaránt. Minél teljesebb az ökoszisztéma, annál stabilabb. Ma steril társadalomban élünk, gyakori az allergia. Természetesen takarítsunk, nem arról van szó, hogy legyünk piszkosak, de szabadjon a gyereknek a fűre lépni. Kevés a természetes élettér, miközben a gyermek szervezetének tanulnia kell az életet, ismerkednie kell a több tízezer mikrobával. Nem véletlen, hogy mindent a szájába akar venni. Régen ezt hagyták, aztán tiltották, ma újra kezdik hagyni.

Sebestyén Bence

A gyógyuláshoz az út kétféle lehet. A gyors és kényelmes, de hosszú távon káros antibiotikum, vagy a lassabb, de hosszú távon jótékony probiotikus kezelés. Minden gyógynövény probiotikumot tartalmaz, mellyel gazdagíthatjuk saját mikrobális környezetünket. Ezért is érdemes a kertben sétálgatni. A saját kertből vett növények mikrobális állománya alkalmazkodik a kertészhez. Így a kert a saját testünknek számít. De tudjuk azt is, hogy a vegyszerek a baktériumok egy részét elpusztítják és a vegyszert is visszaesszük – tette hozzá megjegyzésként, a biokertészkedés gyakorlatára bíztatva. – A sokszínűséget segíti, nemcsak, hogy hagyjuk a gyereket a kertben szaladgálni, hanem hogy minél több növénnyel megkínáljuk, még mielőtt a finnyás korszaka beköszönt.

Az előadó még megjegyezte, a gyógynövények jó értelemben vett vadságot hoznak a kertbe. Fogyasszuk őket, a keserűeket is, mert arra is szükség van. De tudatosítsuk, hogy az életmód betegít meg és nem elég csak bevenni a gyógyító dolgokat, hanem ami sokkal nehezebb, le kell mondani a megbetegítőkről. Végül szólt az egészség fontos alappilléréről, amit még kevesek szokása, a lelki védekezésről, a jó gondolkodásról. Talán ezt is segítheti a kertben tett rendszeres séta.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK