2023.12.08., péntek - MáriaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A klímavészhelyzetről Hévízen

2019. augusztus 15. csütörtök, 11:16
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
Maroknyi résztvevővel folytatott izgalmas beszélgetést az éghajlatváltozással kapcsolatos fontos tennivalóinkról és a jövőről a hévízi könyvtárban Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója, aki a Hévízi Szabadegyetem programsorozatának részeként fejtette ki érdekes gondolatait augusztus közepén.

Az előadás előtt, a szakember, kérésünkre összefoglalta referátumának főbb üzeneteit:

- A klímavészhelyzet az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás, amit mi csináltunk, saját magunknak. A fosszilis energiahordozók elégetésével óriási mennyiségű üvegházhatású gázt, szén-dioxidot és metánt engedtünk a levegőbe, ami teljességgel felborította az éghajlati rendszerünk stabilitását. Emiatt komoly veszélyben van az élet, amit eddig éltünk. A vészhelyzetet jelző világóra a nukleáris háború kirobbanása előtti időszakban mutatott ennyire nagy válságot, mint napjainkban. Manapság már nemcsak háborús összeütközések veszélyeztetnek bennünket az erőforrásokért vívott harc miatt, hanem a klimatikus rendszer összeomlása, a mezőgazdasági rendszer felborulása sem kecsegtet semmi jóval. Nem élhetünk tovább úgy, ahogy azt eddig tettük! Egy korlátozott, körkörös ökológiai rendszerben élünk, ami a takarékosság jegyében folyamatos védelemre szorul. Olyan új, társadalmi-gazdasági modell felépítésére van szükség, ami nem veszélyezteti az emberiség létét.

Hozzátette: Egy átlag magyar polgár ökológiai lábnyoma is már duplája a megengedettnek. Sokkal több erőforrást élünk föl a lehetségesnél. A környezetünket gyakorlatilag egyikünk sem tiszteli. A felelősség megosztott. Az állampolgárok, a vállalati vezetők és a politikai döntéshozók felelőssége is óriási. Mindenki számon kérheti a helyi és országos politika vezetőit, hogy van-e, ha igen milyen tartalommal bír a klímaadaptációs terv, az miként alkalmazkodik az új, megváltozott helyzethez. A megszokott mérsékeltövi stabilitásnak vége van, ezért most kell elindítanunk olyan pozitív folyamatokat, amelyek 10-20 év múlva, jobb dinamikát teremtve beérnek.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK