2022.07.01., péntek - Tihamér, AnnamáriaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A platánok védelméért

2017. március 22. szerda, 18:59
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A városi fák fenntartásának helyi és külföldi tapasztalatairól, valamint a zöldfelületeink fejlesztéséről esett szó a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület legutóbbi ülésén.

A Göcseji Múzeumban rendezett találkozón mindenekelőtt a helyi fák állapotfelméréseinek eredményéről számolt be dr. Horváth Rudolfné és Czeglédy András. A szomszédos országok faápolási gyakorlatáról pedig Lukács Zoltán, a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke tartott előadást.

Czeglédy András, a városvédő egyesület elnöke a rendezvény előtt érdeklődésünkre elmondta: három évvel ezelőtt, a város zöldstratégiáját segítő programjuk részeként indítottak el egy favizsgálati akciót Zalaegerszegen, melynek kiértékelése nemrég zárult le. A programmal arra szeretnék ösztönözni a városvezetést, hogy az önkormányzatnak legyen egy összesített nyilvántartása a faállományról. A másik céljuk pedig az volt az akcióval, hogy fellépjenek a fák sokszor mostoha, durva kezelése ellen.

Illusztráció

Hozzátette: szerencsére kezdeményezésükkel több eredményt is elértek. A Göcseji Múzeum előtti öreg platánfát például védetté nyilvánították, ezenkívül csökkent a drasztikus beavatkozások (például váratlan fakivágások) száma. Az is örömteli, hogy folyamatos párbeszéd van a városvédők és az önkormányzat között a témában.

A favizsgálat eredményeiből az látszik, hogy a legnagyobb figyelmet a városban egyértelműen a platánok igénylik. Annál is inkább, mert ahogy idősödnek, túlnőhet a lombkoronájuk, gyakori a szárazág-képződés is, ami különösen az utak mellett, köztereken álló példányok esetében jelenthet veszélyt. Sajnos a nem megfelelő gondozás miatt kialakult egy olyan téves nézet is, hogy a platánok nem városba való fák. A városvédők szerint valók, de csak olyan városba, ahol törődnek is velük. Elsősorban a Platán sor fái, a kórház melletti fasor és a Bíró Márton utcai platánok igényelnék a legtöbb törődést, bár ez utóbbi jelentősen veszített értékéből egy drasztikus beavatkozás miatt. Szintén figyelmet érdemelnek az egyedi platánfák is: a már említett múzeum előtt álló példány, valamint a Deák tér és a Dózsa-liget öreg fái. Megfelelő gondoskodás esetén akár 180-200 évet is élhet egy-egy platán. Bár az elnök szerint az is igaz, hogy ez elsősorban nem az utak mellett álló, hanem a parkokban lévő fákra vonatkozik, hiszen itt nagyobb tér áll rendelkezésükre a fejlődéshez.

A városvédők a mostani összejövetellel nemcsak a fák állapotára, hanem a faápolás kultúrájának erősítésére is fel kívánták hívni a figyelmet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK