2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új technológiával a szennyvízkezelésben

2020. július 29. szerda, 18:51
Szerző és fotó: Antal Lívia
Megkezdődött a zalaegerszegi szennyvíztisztító telep felújítása, melyre 176 millió forintot fordít a város önkormányzata, valamint a Zalavíz Zrt. A naponta 17 ezer köbméter szennyvizet fogadó és kezelő telep rekonstrukciója a 2020–2034 közötti időszakra vonatkozó gördülő fejlesztési terv keretében valósul meg. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a megyeszékhelyi szennyvíztisztító telep részt vesz a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elindított országos koronavírus-kutatásban.

Felújítják a zalaegerszegi szennyvíztisztító telepet

Bali Zoltán alpolgármester azzal kezdte, hogy a környezetvédelem és a tudatos vízgazdálkodás kardinális eleme a Zalaegerszeg a klímavédelemért című öt évre szóló programnak. A fejlesztéseket ennek alapján határozzák meg, melyek a város éves költségvetésében is megjelennek. Megvalósításuk érdekében a következő uniós ciklus pályázati lehetőségeivel is élni kívánnak. Hangsúlyozta, a város kiemelten fontosnak tartja az ivókészlet megóvását, amit elsősorban szennyvíz megfelelő kezelésével lehet elérni. A közművekre vonatkozó gördülő fejlesztési terv keretében ezért hajtanak végre most 176 millió forintos önerős beruházást a 48 település szennyvízét fogadó zalaegerszegi szennyvíztisztító telepen, amit a Balaton vízminőségének biztosítása is indokol. Jelezte, további rekonstrukciót is megvalósítanak majd az idén meghirdetett Kovács Károly városépítő programban.

Arnhoffer András és Bali Zoltán

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az 1984 és 1986 között épült telep megérett a felújításra, hiszen akkor épültek meg a műtárgyak. A gépészet is tízéves, ahogy a technológia is, ami akkor csúcstechnológiának számított. Ezen idő alatt a szennyvíz minősége is nagyon megváltozott, a szervesanyag-tartalom szinte a felére csökkent. Ez a jelenlegi technológiában problémákat okoz, átalakítása ezért szükséges, ami a legfontosabb eleme a rekonstrukciónak. Mint fogalmazott, növelik az oxigént az azt felhasználó baktériumok javára és a biológiai helyett kémiai foszforeltávolítást fognak alkalmazni. Hangsúlyozta, a Balaton vízminősége érdekében nagyon fontos, hogy a foszfor illetve a nitrogén kikerüljön a vízből, mielőtt azt a Zala folyóba engednék. Az előírt határértékeket ezzel a technológiaváltással stabilan tudják majd tartani. Az UV-lámpák cseréje is megtörténik a beruházásban, amelyeket immár 12 éve használnak a klór helyett. Idén felújítják a két gázmotor egyikét, amivel a szennyvíziszapból előállított biogázzal villamos energiát termelnek. Ez ugyancsak a környezetvédelmet szolgálja. 

Arnhoffer András beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elindított országos koronavírus-kutatásban 19 nagyváros szennyvíztisztító telepe vesz részt, közte a zalaegerszegi. A jelentősége az, hogy a szennyvízben megjelenő koronavírus-nyomokból előre lehet jelezni egy esetleges újabb járványt az adott szennyvíztelep térségében, így még a tömeges fertőzések előtt meg lehet hozni a szükséges lépéseket. Kiemelte, a szennyvízben nincs fertőzőképes élő vírus, de örökítő anyagát ki lehet mutatni. Eddig két alkalommal vettek szennyvízmintát, amit a budapesti központi laboratóriumba küldtek. Az eredmények azt mutatják, hogy jelenleg a szennyvízben mért vírus koncentrációja alacsony, és nem is emelkedett.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az emberek 80 százaléka helyesen használja a szennyvízcsatornát, vagyis nem húz le a wc-en semmi oda nem valót. Az egyik legnagyobb problémát a törlőkendők jelentik. Nem szabad a wc-be dobni, hiába van a csomagolásán az ezt megengedő jelzés, ugyanis több évtized alatt bomlik le. A járvány idején gumikesztyűket és szájmaszkokat is halásztak ki a beérkező szennyvízből. Kérik a lakosságot, hogy ezt ne tegyék a jövőben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK