2022.08.13., szombat - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Afrika és Norvégia tájain

2018. november 08. csütörtök, 18:20
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Namíbia egyik nemzeti parkjának csodás állatai és a norvég északi fény is megelevenedik a nézők szeme előtt Ekler László építész fotókiállításán, mely a minap nyílt meg a Móricz Galériában.

A forró Afrika és a hideg észak című tárlat az amatőr fotográfus 2016-ban Namíbiában, és 2018-ban a norvégiai Tromsoben készült természetfotóiból válogat. A kiállítást – melyhez Nadrai Róbert szolgáltatta a témához illő zenét – az alkotó barátja és fotóstársa, dr. Simán László háziorvos nyitotta meg. Felelevenítve többek között a közös afrikai utazás izgalmas emlékeit.

Ekler László fotói a Móriczban

Ekler László és dr. Simán László a tárlatnyitón

Elhangzott: Namíbia egyik nemzeti parkjában rengeteg állatot kaptak lencsevégre, köztük számos antilopfajt, amik a most bemutatott képeken is szerepelnek. De ellátogattak egy híres vulkánhoz is, melynek érdekessége, hogy a kráter egész területe egy német család birtokában van. A Délnyugat-afrikai országra amúgy is nagy hatással volt a német kultúra, hiszen 1884-ben ők gyarmatosították a területet. Nem véletlen, hogy a főváros (Windhoek) tele van a bajor építészet emlékeivel.

Ami az északi tájakat illeti: való igaz, hogy a turisták jó része azért megy Tromsobe, hogy az északi fényt (aurora borealis) megnézze, és lefotózza. A fényszennyezettség miatt azonban ezt mégsem egyszerű megtenni. Ekler Lászlónak viszont tökéletesen sikerült, s ehhez bizony nemcsak jó szemre, tehetségre, hanem megfelelő felszerelésre és óriási szerencsére is szükség volt.

Afrikai állatok a képeken

Ekler Lászlónak ez már kilencedik kiállítása, és harmadszor mutatja be természetfotóit a Móriczban. Mint mondta: egy kettős tárlatba szerette volna összefoglalni az afrikai és a norvégiai élményeit. Vagyis a forró és a hideg tájak hangulatát. A két külön földrész két külön világot jelent, bár a kiállítás anyaga végül összeér. Sőt, még egy ponton találkozik a két ország: mindkét helyen készült olyan fotó, ami kietlen, kopár tájat ábrázol, ahol mégis kinőtt egy-egy fa.

Nadrai Róbert zenélt a tárlatnyitón

Ahogy az a tárlaton is olvasható, az alkotó számára a fotózás kikapcsolódást és élménygyűjtést jelent. Ezenkívül célja az is, hogy a bemutatott fotókkal megismertesse és megszerettesse a természet csodáit, a Föld szépségeit, amit óvni, védeni kell.

A kiállítás november végéig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK