2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az éghajlatváltozásról Gyenesdiáson

2019. május 02. csütörtök, 18:11
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A globális klímaváltozás mára mindenki számára érzékelhető valósággá vált. Az elkövetkező évtizedek legnagyobb kihívását az fogja jelenteni, hogy a mérséklés és az alkalmazkodás terén az emberi közösségek mennyire lesznek hatékonyak. A Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) megalakulásától kezdve küldetésének tekinti, hogy e kérdésekben a helyi közösségek felelősségvállalását erősítse.

Balaton régióbeli klímabarát rendezvény

Gyenesdiáson a Bakonyerdő által működtetett Természet Házában április legvégén a KTSZ szervezésében olyan regionális rendezvényt tartottak, melyen a régió települési és megyei önkormányzati döntéshozói, civil és szakmai szervezetei, vállalkozásai, valamint kutatóműhelyei a klímaváltozás hatásainak mérsékléséről és a klímaadaptáció lehetőségeiről tanácskoztak, lehetőséget biztosítva a szélesebb szakmaközi kapcsolatok kiépítésére.

Gál Lajos, az öko-és környezettudatosságáról már nevet szerzett, zöld óvodát és öko-iskolát indító nagyközség polgármestere büszkén sorolta azon önkormányzati, szemléletformáló intézkedéseket, jógyakorlatokat, amelyek hozzásegítették az egykori hegyközséget, hogy a civil szférával összefogva, az értékőrzés jegyében, mostanra a klíma projekt hazai mintaadó települése lett. Bizonyított tény, hogy a közkedvelt üdülőtelepülésen az innovatív gondolkodást befogadva intézményi és települési szinten is mára sikerült csökkenteni a széndioxid kibocsájtási értékeket. Megtudtuk: Gyenesdiás kellemes, „riviéra” jellegű mezoklímája rendkívül kedvező mind a még nyomokban megmaradt szőlőművelésnek, mind a turizmusnak.

Musits Róbert a megye gazdaságának, idegenforgalmának fejlesztéséért, a fenntartható fejlődés és a klímavédelem elősegítéséért tavaly a megyei önkormányzat díjával jutalmazott szakértő Zala megye 2030-ig érvényes klímastratégiájáról adott áttekintést vetítettképes előadásában. Jelezte mintegy félszáz önkormányzat és rengeteg civil szervezet valamint cég visszaküldte az adatgyűjtő íveket, így széles társadalmi bázisú lesz a megyei stratégia, ami a globális klímaváltozás folyamatának nagyrégiós mérséklésére tesz kísérletet. Zala megye, hazánk második legerdősültebb megyéje inkább elszenvedője, mint okozója a klímaváltozásnak.

Mindazonáltal mind a természeti, mind az épített környezet ki van téve a klímaváltozás veszélyeinek. Örvendetes, hogy az itt élők tudása e tárgykörben folyamatosan növekszik, de a régi szokások megváltoztatására sokszor csak kevés hajlandóság mutatkozik. Mihamarabb zöld utat kell biztosítani a klímabarát megoldásoknak és össze kell hangolni a klímavédelmi intézkedéseket, hogy a 18 felvázolt ambiciózus célt teljesíteni lehessen. A megye főbb turisztikai kínálati elemeire jellemző sérülékenység mérséklése valamint a vízkár események bekövetkezési valószínűségének csökkentése is a kiemelt feladatok között szerepel. A stratégia megvalósítását szakmailag támogatja a Zala megyei éghajlatváltozási platform is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK